eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Megkurtítják a képviselők költségtérítését

Tizedére kurtíthatják a számla nélkül elszámolható költségtérítés összegét a brit törvényhozás alsóházában, ahol a botrány már a házelnököt is elérte.

A House of Commons képviselői április elsejétől a korábbi 250 font helyett csak 25 fontot (8500 forint) számolhatnak el havonta nyugta vagy számla nélkül. Ezt az alsóházi képviselők javadalmazását ellenőrző bizottság javasolja, és ígéri, hogy az eddiginél szigorúbban ellenőrzik majd a honatyákat.

A Michael Martin házelnök vezette bizottság azért kezdte vizsgálni a költségtérítési rendszert, mert a konzervatív frakció egy tagjáról januárban kiderült, hogy 2001 óta 260 ezer fontot (91 millió forintot) utalt ki feleségének és két fiának. Ezt ugyan nem tiltja törvény, de a vizsgálat azt is megállapította, hogy Derek Conway hozzátartozói nem végeztek érdemi munkát.

A bizottság előzetes jelentéséből kiderül, hogy a tagok megtanácskozták a parlamenten kívül szerzett munkatapasztalataikat, amelyek "azt sugallják, hogy más foglalkozásokban csak nyugta ellenében lehetséges a költségtérítés, legalábbis a 25 fontot meghaladó összegek esetében."

A tizedére csökkenteni tervezett 250 font csak irodai költségekre vonatkozik. Étkezésre jelenleg havi 400 fontot számolhatnak el a képviselők számla nélkül. A rendszer átalakítására vonatkozó javaslatot nyárig terjeszti elő a bizottság.

A skótok a csúcstartók

A költségtérítési botrány a testület konzervatív vezetőjét is elérte. David Cameron pártelnök ugyanis februárban felszólította a tory frakció tagjait, hogy hozzák nyilvánosságra, alkalmaznak-e családtagot a költségtérítési keret terhére. Michael Martin viszont erre nem volt hajlandó, még akkor sem, amikor a szóvivője lemondott, és döntését azzal indokolta, hogy félrevezették egy négyezer fontos tétellel kapcsolatban, amely Martin feleségének taxiszámláiból jött össze.

Az alsóház törvényhozói egyébként az évi 60 ezer fontos fizetésükön felül összesen 87,6 millió fontot (31,4 milliárd forintot) költöttek el a 2006/2007-es üzleti évben. "Egyéniben" Shahid Malik munkáspárti képviselő a csúcstartó. Az első brit születésű muzulmán parlamenti képviselő 185 421 fontot számolt el. Pártok szerinti bontásban a Skót Nemzeti Párt (SNP) hattagú frakciója végzett az első helyen. A skót képviselők fejenként átlagosan 154 231 font költségtérítést igényeltek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×