eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Globális konfliktusokhoz vezethet a klímaváltozás

A globális biztonságot fenyegeti a klímaváltozás, az energiahordozókért és az ásványkincsekért folyó egyre élesebb harc máris komoly potenciális konfliktusforrást jelent Afrikában, a Közel-Keleten, valamint az Európai Unió és Oroszország között - figyelmeztetett jelentésében az EU két fő tisztségviselője.

Az Európai Unió két külpolitikai vezetője, Javier Solana és Benita Ferrero-Waldner közös jelentésében hét olyan veszélyt nevez meg, amelyeket az "energiaforrások megszerzéséért és ellenőrzéséért folyó intenzív verseny" okoz. A figyelmeztetést az eheti klímaváltozási csúcstalálkozó elé időzítették.

Solana és Ferrero-Waldner szerint növekszik majd a feszültség Észak és Dél között, mivel a globális felmelegedést elsősorban a gazdag északi és nyugati országok okozzák, miközben a hatásait leginkább a szegény déliek érzik majd meg.

Az egyik legnagyobb aggodalmuk az Északi-sarkkör természeti erőforrásaiért érzékelhető erősödő rivalizálás Oroszországgal, amely "potenciális következményekkel járhat a nemzetközi stabilitásra és Európa biztonsági érdekeire".

A klímaváltozás miatt annak is egyre nagyobb a veszélye, hogy háborúk törnek ki a víztartalékért a Közel-Keleten, ahol az arab államok kétharmada külső forrásokból kényszerül vízszükséglete fedezésére. "A vízkészletek fölötti ellenőrzés miatt már most is tapasztalható feszültségek szinte biztosan tovább éleződnek majd a térségben, s ez további politikai instabilitást okoz majd, hátrányosan érintve Európa energiabiztonságát és egyéb érdekeit. Ebben az évszázadban Izraelben hatvan százalékkal csökkenhet a vízellátás" - olvasható a jelentésben.

A mezőgazdasági termelés csökkenése miatt Törökországban, Irakban, Szíriában és Szaúd-Arábiában a darfúrihoz hasonló konfliktusok törhetnek ki - figyelmeztetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×