INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

"Koszovó segíti a demokrácia fejlődését Szerbiában"

Infostart / InfoRádió
Szerbia várhatóan hétfőn kormány és parlament nélkül marad, az előrehozott választásokat május 11-ére írja ki a szerb köztársasági elnök. Véglegesnek tűnik tehát a szakítás a kormányfő és a köztársasági elnök között.

Szerbiában tulajdonképpen Koszovó segíti a demokrácia fejlődését, ugyanis Koszovó buktatta meg a Milosevics-rezsimet, most pedig a szélsőjobboldali radikálisokkal paktáló Kostunica-kormányt is - mondta Hashim Thaci, Koszovó miniszterelnöke.

A kormányfő vasárnap ünnepélyes keretek között leleplezte a szerb-koszovói határon elhelyezett országjelzőt táblát, amelyen az áll: "köszöntjük Koszovó köztársaságban".

Szerb oldalról mintegy ezer egyenruhás tartalékos próbált meg behatolni Koszovó területére, és eltávolítani a táblát, de a nemzetközi rendőrség megfékezte őket.

Koszovó valóban beleszólt a szerb államvezetés politikájába is, mert a függetlenné vált egykori tartomány miatt a kormány hétfőn rendkívüli ülésén kezdeményezni fogja a parlament feloszlatását és az előrehozott választások kiírását valószínűleg május 11-ére. A dátummal egyetért Boris Tadic államfő és valamennyi parlamenti párt is.

A kormány is távozik, és a miniszterelnök csak azért nem mond le, mert ezzel legalább egy hónappal eltolódnának a rendkívüli választások.

A vajdasági magyar pártok felkészülten várják az előrehozott választásokat, és a Borisz Tadic államfő vezette demokratikus tömböt támogatják.


A címlapról ajánljuk