INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Lezárták a konfliktust Dél-Amerikában

InfoRádió / MTI
Lezárta az egy hete tartó konfliktust Kolumbia, Ecuador és Venezuela.

Álvaro Uribe kolumbiai, Rafael Correa ecuadori és Hugo Chávez venezuelai államfő azután találkoztak egymással, hogy a három latin-amerikai ország fegyveres konfliktus szélére sodródott, miután kolumbiai katonák a múlt hét végén ecuadori területen megölték a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők nevű marxista gerillaszervezet második számú parancsnokát.

Ecuador és Venezuela válaszul csapatokat vezényelt kolumbiai határára, és megszakították a diplomáciai kapcsolatot Bogotával.

Közben a kolumbiai védelmi miniszter bejelentette: szerdán saját testőrei ölték meg a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők vezetőségének egyik tagját. A hatóságok először azt közölték, hogy a hadsereg katonái ölték meg a lázadó parancsnokot.

A válságban szemben álló felek a latin-amerikai államfők Santo Domingóban rendezett találkozóján békültek ki, némi meglepetésre. A tanácskozáson ugyanis időnként heves vita zajlott a történtekről, a megnyitó előtt rendezett hivatalos fényképezkedésen pedig nem jelent meg Álvaro Uribe kolumbiai elnök, hogy elkerülje a kötetlen találkozást ecuadori és venezuelai kollégájával, Rafael Correával és Hugo Chávezzel.

A megbeszélést végül ez utóbbi terelte a megbékélés útjára, figyelmeztetve a viszálykodó feleket: most még megállíthatják azt a kavargó örvényt, amelyet később mindannyian megbánhatnak.

A konzervatív Uribe a térségbeli országok nyomására bocsánatot kért Correától, illetve az ecuadori államfő másik követelésének eleget téve szavatolta, hogy Kolumbia nem hajt végre több hasonló rajtaütést, ha szomszédai együttműködnek vele a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet elleni harcban.

Correa közölte, hogy kész meghaladottnak tekinteni a válságot, mire Uribe azonnal felállt és a résztvevők éljenzése közepette kezet rázott az ecuadori elnökkel. Csatlakozott hozzájuk Chávez is, aki hosszasan szorongatta az általa néhány napja még háborús bűnösnek titulált Uribe kezét.

A viszály lezárását követően Ecuador és Venezuela azonnal felújította kapcsolatait Kolumbiával, s a szintén baloldali nicaraguai elnök, Daniel Ortega is jelezte ebbéli szándékát.

A címlapról ajánljuk