eur:
395.81
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Lezárták a konfliktust Dél-Amerikában

Lezárta az egy hete tartó konfliktust Kolumbia, Ecuador és Venezuela.

Álvaro Uribe kolumbiai, Rafael Correa ecuadori és Hugo Chávez venezuelai államfő azután találkoztak egymással, hogy a három latin-amerikai ország fegyveres konfliktus szélére sodródott, miután kolumbiai katonák a múlt hét végén ecuadori területen megölték a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők nevű marxista gerillaszervezet második számú parancsnokát.

Ecuador és Venezuela válaszul csapatokat vezényelt kolumbiai határára, és megszakították a diplomáciai kapcsolatot Bogotával.

Közben a kolumbiai védelmi miniszter bejelentette: szerdán saját testőrei ölték meg a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők vezetőségének egyik tagját. A hatóságok először azt közölték, hogy a hadsereg katonái ölték meg a lázadó parancsnokot.

A válságban szemben álló felek a latin-amerikai államfők Santo Domingóban rendezett találkozóján békültek ki, némi meglepetésre. A tanácskozáson ugyanis időnként heves vita zajlott a történtekről, a megnyitó előtt rendezett hivatalos fényképezkedésen pedig nem jelent meg Álvaro Uribe kolumbiai elnök, hogy elkerülje a kötetlen találkozást ecuadori és venezuelai kollégájával, Rafael Correával és Hugo Chávezzel.

A megbeszélést végül ez utóbbi terelte a megbékélés útjára, figyelmeztetve a viszálykodó feleket: most még megállíthatják azt a kavargó örvényt, amelyet később mindannyian megbánhatnak.

A konzervatív Uribe a térségbeli országok nyomására bocsánatot kért Correától, illetve az ecuadori államfő másik követelésének eleget téve szavatolta, hogy Kolumbia nem hajt végre több hasonló rajtaütést, ha szomszédai együttműködnek vele a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet elleni harcban.

Correa közölte, hogy kész meghaladottnak tekinteni a válságot, mire Uribe azonnal felállt és a résztvevők éljenzése közepette kezet rázott az ecuadori elnökkel. Csatlakozott hozzájuk Chávez is, aki hosszasan szorongatta az általa néhány napja még háborús bűnösnek titulált Uribe kezét.

A viszály lezárását követően Ecuador és Venezuela azonnal felújította kapcsolatait Kolumbiával, s a szintén baloldali nicaraguai elnök, Daniel Ortega is jelezte ebbéli szándékát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×