eur:
393.74
usd:
368.47
bux:
66090.6
2024. április 24. szerda György

"Iszonyatos volt, a legszörnyűbb dolog, amit valaha láttam" - képekkel

Nemzetközi felháborodást okozott az a támadás, melyben egy fegyveres behatolt egy jeruzsálemi Talmud-iskolába és nyolc fiatalt lemészárolt, mintegy tíz másikat pedig megsebesített. A lövöldözést elítélte a palesztin elnök, az ENSZ főtitkára, a világszervezet Biztonsági Tanácsát elnöklő Oroszország és az amerikai elnök is.

Nyolc fiatalt meggyilkolt, tízet pedig megsebesített az a fegyveres, aki csütörtökön hatolt be egy jeruzsálemi Talmud-iskolába, ahol lövöldözni kezdett. Az elkövető egy kelet-jeruzsálemi palesztin volt, akit egy, a közelben lakó és a lövések hallatán a helyszínre siető, szolgálaton kívüli katonatiszt lőtt le.

Az esetet hatalmas nemzetközi felháborodás követte. A támadást elítélte a palesztin elnök, az ENSZ főtitkára, a szervezet Biztonsági Tanácsának elnöki tisztét betöltő Oroszország képviselője, valamint az amerikai elnök is.

A BBC helyszíni tudósítója szerint a támadó alighanem azért választotta ki a Jeruzsálem nyugati részén, a Kirjat Móse negyedben fekvő intézményt, mert ott a vallásos oktatáson kívül katonai képzést is tartanak.

A Kirjat Móse-i Merkaz Harav (Talmud-iskola) ismert oktatási intézmény, nevét gyakran a ciszjordániai telepesmozgalom vezetőivel hozzák kapcsolatba.

2007 óta palesztin fegyveresek nem követtek el támadást Jeruzsálemben, bár a rendőrség és a katonaság számos kísérletet hiúsított meg. A város korábban gyakran volt palesztin merényletek célpontja, beleértve az autóbuszokon elkövetett öngyilkos merényleteket is.

Gázában a lakosok fegyverekből leadott sortüzekkel ünnepelték a szeminárium elleni támadás hírét.

Drámai beszámolók

A szemtanúk kivétel nélkül drámai hangon számoltak be az eseményekről. "Éppen az étkezés utáni ima közben voltunk. Lövéseket hallottunk. Először azt hittük, valaki leejtett valamit a földre. Aztán láttam, hogy jön a rendőrség, majd újabb lövéseket hallottam. Ekkor megértettem, hogy megtámadtak minket, végül kimásztam az ablakon és elmenekültem" - mesélte a 19 éves Mikhail Kollett.

"Hat testet láttam a könyvtárban. Volt egy sebesült is, az emberek rohantak segíteni neki. Nem tudom, mi történhetett vele, mert egy másik szobába kellett mennem. Iszonyatos volt, a legszörnyűbb dolog, amit valaha láttam" - mesélte a helyszínre érkező izraeli mentőegység egyik tagja.

Hasonlóan megrázó élményekről számolt be az egyik önkéntes mentő is. "Amikor beléptem a könyvtárba, mindenfelé halottak hevertek, néhány kezében még akkor is ott volt a Biblia. Már sok támadást láttam, de ez volt a legrosszabb" - mondta Yerach Tucker.

A helyszínen készült képeket ide kattintva tekintheti meg!

Péntek hajnalban egyébként az éppen az országban tartózkodó magyar köztársasági elnök részvéttáviratot küldött Simon Peresz izraeli államfőnek. Sólyom László emlékeztetett, hogy Magyarország elítéli a terrorizmus minden formáját, és elismeri minden állam jogát, hogy gondoskodjék állampolgárainak biztonságáról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×