eur:
395.03
usd:
372.04
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

A német kancellár szoros együttműködésre törekszik Moszkvával

Az oroszországi elnökválasztás után első nyugati politikusként a német kancellár látogat Moszkvába. Angela Merkel szombat délelőtt találkozik a még hivatalban lévő Vlagyimir Putyin elnökkel, majd felkeresi utódát, Dmitrij Medvegyevet. A kancellár máris jelezte, hogy az új orosz államfővel szoros együttműködést szeretne kialakítani.

A vasárnap orosz elnökké választott Dmitrij Medvegyevhez intézett jókívánságai között Angela Merkel kidomborította, hogy a berlini kormány Moszkva megbízható partnere szeretne maradni.

Üzenetében a kancellár utalt arra is, hogy komoly reményeket füz az új államfő által kilátásba helyezett reformintézkedésekhez. Ezzel kapcsolatban emlékeztett az új államfő korábbi nyilatkozatára, amelyben kiállt Oroszország modernizálása és az emberi jogok védelmezése mellett.

Noha a kancellár moszkvai munkalátogatásának napirendjét nem hozták nyilvánosságra, diplomáciai források úgy tudják, hogy a kétoldalú kapcsolat mellett mind Putyin elnöknek, mind pedig hivatali utódjának, Dmitrij Medvegyevnek szóba hozza a NATO bővítési terveit, amelyeket Moszkvában, csakúgy, mint a lengyel és cseh területen tervezett amerikai rakétavédelmi pajzsot ismételten bíráltak és megvalósításuk esetén ellenlépéseket helyeztek kilátásba.

Várhatóan napirendi pont lesz az emberi jogok betartásának kérdése is. A közismert orosz polgárjogi aktivista, Garri Kaszparov sakknagymester a kancellárhoz intézett üzenetében arra kérte Angela Merkelt, hogy emeljen szót a szólás és sajtószabadság egyre fokozódó elnyomása ellen Oroszországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×