INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A franciák garantálják: nem lesz pezsgőhiány

Infostart / InfoRádió
Hamarosan kiterjesztik azt a területet, ahol a francia gazdák pezsgőnek való szőlőt termeszthetnek. A lépésre azért van szükség, mert lassan képtelenek lesznek kielégíteni a keresletet.

Egy 1927 óta változatlan törvény módosítására készülnek a francia hatóságok, miután a szőlősgazdák már képtelenek lépést tartani a pezsgő iránti növekvő kereslettel.

Az eredetvizsgálatért felelős szervezet, az Institut National des Appellations d'Origine (INAO) március közepétől "újrarajzolja" a Champagne-Ardenne régió belső határait, így újabb negyven település körzetében lehet majd pezsgőt készíteni.

A jelenlegi szabályok szerint 317 városka környékén lehet pezsgőt előállítani, itt van ugyanis olyan szerkezetű talaj, amelyen a nedű készítéséhez szükséges szőlő megfelelő minőségű lesz.

A vonal "jó oldalán" élők földjei akár 200 ezerszer is többet érnek, mint az azon kívül esők. "Ha a szőlő a vonal rossz oldalán található, hektárja körülbelül 5 ezer eurót ér, míg a másik oldalon egymilliót" - magyarázta a helyzetet Gilles Flutet, aki a terület kijelölésének felelőse az INAO-nál.

Minden bizonnyal a területhez csatlakozók között lesz Champfleury is. A település lakói 1927-ben úgy döntöttek, kimaradnak, mert a pezsgőgyártás drága beruházás, ami nem térül meg - mondta Gerard Poix polgármester.

Ahogyan a pezsgő egyre népszerűbb lett, a városka igyekezett mégis bekerülni az illusztris körbe, ám az erőfeszítések hiábavalóak voltak, most azonban újra itt a lehetőség a csatlakozásra.

Amint a területhatárok hivatalossá válnak, a kimaradt, környékbeli településeknek egy évük lesz arra, hogy fellebbezzenek. Azokon a területeken, amelyek újonnan kerülnek be a vonal "jó oldalára", még legalább tizenkét évbe telik, hogy pezsgőt tudjanak előállítani.

Manapság Franciaország évente 150 millió palack pezsgőt exportál 190 államba, további 188 millió palacknyi habzó nedű otthon fogy el.

A legtöbb pezsgő Franciaországon kívül Nagy-Britanniában fogy el: a szigetországban évente 39 millió palacknyit nyakalnak be belőle.

A címlapról ajánljuk