INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Nyolcan haltak meg a jereváni összecsapásokban

Infostart / InfoRádió
Nyolc halálos áldozata van az ellenzéki tüntetők és a rendőrség között szombaton Jerevánban lezajlott összecsapásoknak - közölte az örmény rendőrség. Az nem derült ki a kommünikéből, hogy áldozatok rendőrök vagy tüntetők-e, a hatóságok csupán annyit tettek hozzá, hogy 33 rendőr megsebesült.

Jereván központjában több ezren tüntetettek, új elnökválasztást kiírását követelve, mert szerintük a február 19-én megrendezett voksolást Szerzs Szargszján kormányfő csalással nyerte meg Levon Ter-Petroszján ellenzéki jelölttel szemben,

Robert Kocsarján leköszönő elnök a parlament jóváhagyásával 20 napos rendkívüli állapotot hirdetett ki Jereván területére, a fővárosba katonai egységeket is vezényeltek, a szombaton házi őrizet alá helyezett Petroszján pedig nyugalomra intette híveit.

A szombati összecsapások után a tömeg feloszlott, és vasárnap reggelre helyreállt a nyugalom az örmény fővárosban. Helyszíni beszámolók szerint azonban a városközpont csata utáni tájképre hasonlít: mintegy húsz jármű - gépkocsik, autóbuszok, trolibuszok és mentőautók - kiégett vázai éktelenkednek, a köztereken vasrudak és felszedett utcakövek hevernek.

A miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium épülete körül tucatnyi páncélozott szállító harcjármű és mintegy száz katona sorakozott fel. A tüntetők barikádjai még mindig a helyszínen magasodnak, de a tömeg már szétszéledt.

A címlapról ajánljuk