eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Harry herceg "nagyon-nagyon gyorsan" visszatérne a harctérre

Minél előbb szeretne visszatérni Afganisztánba Harry herceg, akinek küldetését a biztonsági okokból elrendelt hírzárlat megtörése miatt félbe kellett szakítani. A brit hadsereg vezérkari főnöke szerint ugyanakkor kizárta a gyors visszatérés lehetőségét. Harry herceg kiemelte: nem tekinti hősnek magát.

Harry - Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő 23 éves másodszülött fia, aki a harmadik a brit trónutódlási sorban - december közepe óta teljesített frontszolgálatot az afganisztáni hadszíntéren, és még négy hétig maradt volna. A brit védelmi minisztérium azonban idő előtti hazahívásáról döntött, miután jelenlétét külföldi - ausztrál, amerikai és német - hírportálok kiszivárogtatták.

A brit sajtó helyszíni tudósítói tudtak Harry afganisztáni jelenlétéről, de a kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg küldetése le nem jár.

Harry a tervezettnél korábbi hazatérése után adott, vasárnap hajnalban sugárzott első interjúban a BBC-nek elismerte: meglepődött azon, hogy a brit sajtó "tartotta magát az alkuhoz", de egyben hálás is, amiért a brit újságíróknak "nem járt el a szájuk". Hozzátette: az eset is bizonyítja, hogy az ilyen egyezségek működőképesek, tehát nem látja be, hogy "miért ne működnének ismét".

Arra a kérdésre, hogy ezzel visszatérési szándékára utal-e, Harry kijelentette: már közölte is elöljáróival, hogy szeretne visszamenni Afganisztánba, hátrahagyott egységéhez, mégpedig "nagyon-nagyon gyorsan".

A The Times az al-Kaida terrorhálózat egyik internetes fórumán olyan felhívást látott, amely a herceg lefejezésére szólította fel a szervezet követőit, és arra, hogy az erről készült videót küldjék el II. Erzsébet királynőnek.

Gyakorlatilag kizárta a gyors visszatérés lehetőségét a brit hadsereg vezérkari főnöke is. Sir Richard Dannatt tábornok kijelentette: nincsenek "azonnali tervek" arra, hogy Harryt akár Afganisztánban, akár "bárhol máshol" bevetésre vezényeljék. Arra is utalt egyúttal, hogy a hercegnek akár egy-másfél évet is várnia kell egy újabb hadszíntéri küldetésre.

Harry herceg közölte: valószínűleg élete legboldogabb időszaka volt az Afganisztánban töltött tíz hét, és nagyon hálás, hogy ez a lehetőség megadatott neki.

Arra a felvetésre, hogy afganisztáni bevetésével a sajtó a nemzet hősévé léptette elő, kijelentette: semmivel nem tekinti nagyobb hősnek magát az Afganisztánban szolgáló több ezer brit és egyéb nemzetiségű katonánál.

Elmondta: a repülőgép, amelyen 170 katonatársával hazatért, két súlyosan sérült katonát is szállított. Egyikük bal karját és jobb lábát veszítette el aknarobbanásban, a másikat nyakon lőtték, és mindketten kómában voltak az egész út alatt. Õk az igazi hősök - mondta a herceg, elismerve, hogy elszorult a torka a sérült katonák láttán.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×