eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kiléptek a kötelékből a koszovói szerb rendőrök

A koszovói szerb rendőrök megtagadták az engedelmességet és kiléptek a koszovói többnemzetiségű rendőrség kötelékéből. A koszovói nemzetközi igazgatás illetékese eközben cáfolta, hogy a szerb többségű falvakban külön szerb rendőrségek alakulnak.

Az észak-koszovói, szerb többségű régióban szolgálatot teljesítő szerb nemzetiségű rendőrök közölték, hogy az elkövetkezőkben csak a Belgrádból érkező parancsoknak engedelmeskednek.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Szerbia által annyit emlegetett 1244-es ENSZ BT-határozat nem teszi lehetővé külön szerb rendőrég létrehozását Koszovó területén.

A nemzetközi ellenőrzés alatt működő többnemzetiségű rendőrség parancsnoka albán nemzetiségű, az állomány 18 százaléka, azaz körülbelül 200 tagja pedig szerb.

Miután Koszovó kikiáltotta függetlenségét, a szerb rendőrök kiléptek a szolgálatból, és kijelentették: ha nem létesíthetnek rendőrségeket a szerb tömbtől távol eső településeken, földműveléssel fognak foglalkozni.

A koszovói nemzetközi igazgatás elveszi a fegyvert a távozó szerb rendőröktől; jelezték annak lehetőségét is, hogy a biztonsági zónát az eddigi öt kilométernél nagyobb távolságra jelölik ki a határ szerbiai oldalán.

Szigorítás

Nem hivatalos értesülések szerint a NATO nápolyi parancsnoksága felhatalmazta a Koszovóban tartózkodó nemzetközi fegyveres erőket, hogy szükség esetén lépjenek fel erélyesen, és szigorítsák meg a Szerbiát és a függetlenségét nemrég kikiáltott országot elválasztó határ ellenőrzését, felügyeletét.

Azt hivatalosan is jelezték, hogy a koszovói szerbek számára megkönnyítik a Szerbiával való kapcsolattartást.

A megtámadott és megrongált belgrádi nagykövetségek továbbra sem fogadják a feleket és vízumokat sem adnak ki. Kivétel az Egyesült Államok nagykövetsége: itt dolgoznak ugyan, vízumot azonban csak a zágrábi amerikai konzulátuson lehet kérvényezni vagy átvenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×