eur:
389.69
usd:
362.75
bux:
68050.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rosszabb életet hozott az afgán nőknek a felszabadítás

Egy nemrég készült jelentés szerint az Afganisztánban "felszabadított" nők sok szempontból rosszabbul élnek, mint a nemzetközi katonai erők megjelenése előtt. A háború és a szegénység egyre több afgán családfőt késztet arra, hogy lányát eladja, és kényszerházasságra kényszerítse.

Afganisztánban már a hatéves kislányok is szolgaságra kényszerülnek. Megtiltják nekik, hogy saját vér szerinti rokonaikkal tartsák a kapcsolatot, de azt is, hogy iskolába járjanak.

Hat évvel azután, hogy nemzetközi katonai erők felszabadították a nőket és a társadalom többi részét Afganisztánban a tálib rezsim alól, egy jelentés szerint sokak élete semmit nem javult, sőt bizonyos szempontból még romlott is.

Jelenleg a nők 87 százaléka mondhatja el magáról, hogy már bántalmazták, gyakran a saját környezetében élő férfiak. Az esetek felében szexuális erőszakot is elkövetnek rajtuk.

A házasságok több mint 60 százaléka még mindig a nő szándéka ellenére, erőszakkal köttetik, és annak ellenére, hogy törvény tiltja, a frigyet 57 százalékát már a lány 16 éves kora előtt megkötik.

A nők körében az írástudatlanság 88 százalékos, a lányoknak pedig mindössze 5 százaléka jut el a középiskoláig.

Kilenc nőből egy belehal a szülésbe, ennél rosszabb statisztikával csak Sierra Leone rendelkezik. Emellett Afganisztán az egyetlen ország a világon, ahol több nő követ el öngyilkosságot, mint férfi.

Az aktivisták ezért az egyik legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy fontos ismereteket adjanak át az afgán fiataloknak. A többi mellett azt, hogy a nők és a férfiak egyenlő jogokkal rendelkeznek, vagy, hogy a szexuális bántalmazás rossz dolog. Emellett az írástudás fontosságára is felhívják a fiatal lányok figyelmét.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×