eur:
389.36
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szlovákiában félnek a koszovói példától

Pozsony tudomásul veszi, de egyelőre nem ismeri el Koszovó függetlenségét - mondta a szlovák külügyminiszter. A szlovákiai pártok - az MKP kivételével - veszélyesnek tartják a koszovói fejleményeket.

A szlovák diplomácia vezetője hangsúlyozta: Szlovákia nem veszi fel a diplomáciai kapcsolatot az önállósult Koszovóval, továbbra is a pragmatikus együttműködésnél marad. Jan Kubis szerint még sok gondot fog okozni az újonnan kialakult helyzet.

Pozsony felkészül a 120 napos átmeneti időszakra, amely során az ENSZ átadja az EU-nak és a koszovói képviselőknek a hatalmi jog gyakorlását. Szlovákia aktívan részt kíván venni a stabilitás garantálásában, ezért már öt rendőrt felkészített a koszovói rendfenntartó misszióban való részvételre.

A szlovák parlament már korábban határozatban kötelezte el a kormányt, hogy Koszovó függetlenségének kikiáltása estén ne sorakozzon fel az unió többségi országai mellé és így elutasító álláspontjával gyakorlatilag Moszkva oldalára állt.

Szlovák kormánypárti és ellenzéki politikusok között csaknem teljes az egyetértés abban, hogy Koszovó önállósága precedenst teremthet, és példát szolgáltathat a félmilliós szlovákiai magyarság számára, amely esetleg maga is követelheti a területi autonómia létrehozását.

A szlovák ellenzéki táborban is szinte teljes az egyetértés Koszovóval kapcsolatban. Eduard Kukan volt külügyminiszter szerint az, ami Koszovóval történik, rossz és újabb veszélyes feszültséget szíthat a Balkánon.

Egyedül a Magyar Koalíció Pártjának nincs gondja Koszovó elismerésével. Az MKP már többször is kinyilvánította, hogy Szlovákiának ebben a kérdésben csatlakoznia kellene az Európai Unió túlnyomó részének álláspontjához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×