eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Az Egyesült Államok megalázta az Európai Uniót"

Pristinában és Koszovó más városaiban egész éjszaka ünnepeltek, miközben Szerbia a nemzetközi jog megsértésére hivatkozva igyekszik érvényteleníteni Koszovó függetlenségét. Eddig csak kisebb incidensek voltak. Boris Tadic szerb köztársasági elnök még az éjjel New Yorkba utazott a biztonsági tanács ülésére.

A koszovói parlament egyhangúlag szavazta meg a függetlenségi kiáltványt. Hashim Tahaci koszovói miniszterelnök beszédének egy részét szerbül mondta el. A politikus együttműködésre és együttélésre szólította fel a koszovói szerbeket.

A szerb kormány és politikai pártok vezetői a vasárnapot Koszovóban, az ottani szerbekkel töltötték.

Komolyabb rendbontás nem volt, kisebb incidensre csak akkor került sor, amikor a szerb tartalékosok egy nagyobb csoportja át akarta lépni a szerb-koszovói határt. Ezt a nemzetközi rendfenntartók megakadályozták.

A belgrádi amerikai nagykövetség előtt 200-300 fiatal randalírozott. A csoportot a rendőrség tartotta féken.

Belgrádban csütörtökre tiltakozó nagygyűlést szerveznek, amelyen a tervek szerint egymillió ember vesz majd részt.

A szerb kormány szerint Koszovó függetlenségét Oroszország, Kína és India nem ismeri majd el, de így tesz majd hat-hét uniós ország is.

Vojislav Kostunica szerb kormányfő szerint Koszovó függetlenségének kierőszakolásával az Egyesült Államok nem Szerbiát, hanem az Európai Uniót alázta meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×