eur:
389.55
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kétségbeesett segélykiáltás: Ételt üzemanyag helyett!

Zavargások robbantak ki Mozambikban, miután meredeken emelkedtek az élelmiszerárak, főként a bioüzemanyagok növekvő előállítása miatt. Közben több civil szervezet arra figyelmeztet, hogy tömeges éhínséget okozhat, ha a jövőben az afrikai földeken nem élelmiszereket állítanak elő.

Az afrikai államok kormányait a fejlett világ arra bátorítja, hogy ösztönözzék a bioüzemanyagok előállításához szükséges növények termesztését, ami az indoklás szerint munkahelyeket teremt, fellendíti az exportot, és hozzájárul az energiaellátás biztosításához.

Az érintett országok bele is vágtak a tervek megvalósításába, zöld forradalmat hirdetve, az olajexportáló országok mintájára egyfajta zöld OPEC távlati képét felfestve.

Az afrikai civil szervezetek ugyanakkor kétségbeesett hangú közleményben kérik a kormányokat, hogy hirdessenek moratóriumot a bioüzemanyagok előállítására, mert élelmiszerellátási szempontból Afrika a legsebezhetőbb kontinens, így tömeges éhezést okozhat a zöld forradalom.

"Meg kell védenünk az élelmiszerellátást, az erdőket, a folyókat és tavakat, valamint a farmerek és bennszülött népek érdekeit a bioüzemanyag-gyártók agresszív nyomulásától" - olvasható a civil mozgalmak ernyőszervezeteként működő Afrikai Biodiverzitás Hálózat felhívásában.

Az aláírók úgy vélik, hogy az energiaültetvények létesítése visszatérés a gyarmati időszak monokultúrás növénytermesztéséhez, amely az exportcélokat a helyiek ellátása elé helyezi. Az amerikai Stanford Egyetem egy tanulmánya azt jósolja, hogy az Afrika déli részének fő táplálékát jelentő kukorica termelése a következő 20 évben egyharmaddal csökkenhet.

Az ENSZ két szervezete, a Világélelmezési Program és a Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezet arra figyelmeztetett, hogy évente akár 100 millió tonna gabonát is üzemanyaggá alakíthatnak, ami végzetes lehet az éhezők és az éhezés szélén állók számára.

Ráadásul az utóbbi időben egyre többen kérdőjelezik meg, hogy a bioüzemanyagok előállítása valóban csökkenti-e a felmelegedésért felelős szén-dioxid-kibocsátás csökkentését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×