eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Még a gyermekek ujjlenyomatára is kíváncsiak

Radikális biztonsági intézkedéseket vezetne be Brüsszel az Európai Unió védelme érdekében. Még a gyermekektől is ujjlenyomatot vennének, ha be- vagy kilépnek az unió területéről. Így akarják kiszűrni a nem kívánatos személyek belépését.

Az elképzelések szerint 2019-re biometrikus adatokat is rögzítenének a határátlépéskor. Ehhez egy olyan speciális gépet használnának, amelyet az utas akár maga is képes kezelni. Az emberek ujjlenyomatot adnának, sőt íriszvizsgálatot is végeznének a határon.

Mindennek már a hatéves gyermekeket is alávetnék. A biometrikus adatok révén bárki személyazonossága megállapítható, még akkor is, ha útlevele nem tartalmaz ilyen jellegű adatokat. Aki ugyanis be akar lépni, annak valamelyik uniós ország konzulátusán kell majd megadnia ezeket az adatait.

A javaslatcsomagot Franco Frattini igazságügyi és biztonsági kérdésekért felelős biztos terjesztette be az Európai Bizottságnak, amely már el is fogadta a javaslatot. Ha az Európai Parlament valamint a tagországok is jóváhagyják, a javaslat életbe léphet.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Frattini elmondta: rögzíteni kívánják a nem uniós országbeli utasok be- és kiléptetését, a legfejlettebb technológiával akarják ellenőrizni a személyi adatokat, beleértve a biometrikus jellemzőket is.

Európában jelenleg Londonban, Frankfurtban, Párizsban és Amszterdamban működik repülőtéri íriszadat-ellenőrzés.

Az uniós elképzelések arról is szólnak, hogy idővel minden légi utasnak internetes adatlapot kellene kitöltenie az utazás előtt - tekintet nélkül arra, hogy az illető hazája az Egyesült Államok szempontjából vízumköteles vagy vízummentes ország. Ez lépne majd lényegében a vízum helyébe, és az állampolgár számára is lenne pozitív hozadéka, mert megkönnyítené a repülőtereken az utasellenőrzést.

A biztos szerint így könnyen fel lehetne lépni a túltartózkodókkal szemben, jelenleg ugyanis sokan vannak, akik vízumuk lejárta után is az Európai Unió területén maradnak.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×