eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb három államban nyert előválasztást a demokrata Barack Obama

Barack Obama az amerikai demokrata előválasztási verseny egyértelmű éllovasává lépett elő: a Potomac-előválasztások mindhárom helyszínén nyert Hillary Clintonnal szemben. A Virginia és Maryland államban, valamint a fővárosban, Washington D.C.-ben rendezett előválasztási fordulókban a republikánus versengésben John McCain is mindenhol legyőzte vetélytársát, Mike Huckabee-t, megszilárdítva ezzel elsőségét.

Barack Obama illionis-i szenátor győzelmi sorozatát - a hét végén öt fordulóban nyert - nem tudta megállítani a volt first lady. A papírforma szerint az afro-amerikai jelöltaspiráns kedden is magabiztosan nyert.

Obama Virginiában a nem végleges adatok szerint 64-35, Marylandben 59-37, Washington D.C.-ben 75-24 arányban nyert. McCain a három helyszínen 50-41, 56-29, illetve 68-17 arányban győzött.

Az ABC televízió becslése szerint Obama eddig összesen 1.209, Clinton 1.192 delegáltat gyűjtött össze a nyári jelöltállító pártkongresszusra, amelyen 2.025 szavazatra lesz szükség a jelöltség megszerzéséhez. McCain küldötteinek száma 804, Huckabee-é 240; a republikánusoknál 1.191 küldött kell majd a győzelemhez.

Obama már a következő előválasztási forduló helyszínén, Wisconsin államban, Madisonban mondta el győzelmi beszédét, amelyben azt hangsúlyozta, hogy az országnak új irányra van szüksége, amelyet ő képvisel. Kijelentette, "jó úton haladunk", de figyelmeztetett, a verseny még nem ért véget.

"A pénz és befolyásolás, a metsző pártos megosztottság, valamint a kicsinyes civakodás évtizedeinek leküzdéséhez nem egy estére, még csak nem is egy választásra lesz szükség" - hangoztatta.

McCain a virginiai Alexandriában John Kennedy volt elnök híres szavait idézve arról beszélt, hogy elnökként az lesz a vezérelve: "ne azt kérdezd, mit tesz érted az ország, hanem hogy te mit tehetsz az országért".

Huckabee-nek - riválisát ezzel mintegy leírva - megköszönte "lelkes szereplését", mint fogalmazott, teljesítménye időnként izgalmassá tette a versenyt.

Huckabee a Fox News hírtévének úgy nyilatkozott, továbbra sem adja fel a küzdelmet addig, amíg McCain nem gyűjti össze a jelöltség megszerzéséhez szükséges számú delegáltat.

A republikánus versengés egyre inkább lejátszottnak tűnik. Mivel a Potomac-államokban is a győztes mindent visz elve érvényesül, McCain keddi hármas győzelmével Huckabee még inkább eltávolodott a jelöltségtől.

A demokrata verseny viszont drámai fordulatot látszik venni: Obama felülkerekedik Clintonon, aki alig több mint egy hónapja még a demokrata mezőny megkérdőjelezhetetlen favoritja volt.

Obama a február 5-ei szuperkedd óta nyolc fordulót nyert meg, a New York-i szenátor egyet sem. Obama eddig 21 államban és a fővárosban győzött, Clinton 10 államban.

Clinton kampánya úgy tűnik, kifulladóban van, stábja már a március 4-ei nagy falatot, az ohiói és a texasi előválasztásokat célozta meg mentőövként. Jövő héten kedden is lesznek fordulók Hawaii-n és Wisconsin államban, ahol Obama a népszerűbb.

Közben folytatódott Clinton kampányának átszervezése: miután a hét végén Hillary kampányfőnököt cserélt, kedden Mike Henry, a kampányfőnök-helyettes is bejelentette távozását.

Hillary - két lépést előre ugorva - kedd este már Texasban kampányolt. El Pasóban mondott beszédében nem említette a Potomac-fordulót, sem a személycseréket kampánystábjában. Arról beszélt, hogy "én bizonyítottam, készen állok, érjük el együtt".

Clinton esélyeire nézve különösen aggasztó, hogy Obama kedden Virginiában azoknak a lakosságcsoportoknak a körében is nyert, amelyeknek többsége korábban a volt first lady mögött állt. Obamára több mint 10 százalékkal több nő szavazott, mint Clintonra, és a latino szavazók körében 10 százalékos volt az előnye.

A Potomac-térségbeli győzelmében fontos szerepe volt annak is, hogy a térségben az országos átlagnál jelentősebb a fekete népesség aránya.

A keddi The New York Times szerint Obama sikerét látva több olyan demokrata szuperdelegátus is meginog, aki eddig Clinton mellett kötelezte el magát. Egyikük kijelentette: ha a volt first lady nem hozza Ohiót és Texast, akkor elbúcsúzhat a jelöltségtől.

Az Ipsos kedden közzétett felmérése szerint ha ma lenne az elnökválasztás, Obama legyőzné McCaint, Hillary azonban legfeljebb döntetlent érne el a republikánus jelölttel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×