eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Meg akarták gyilkolni a karikaturistát

A dán rendőrség azt állítja, hogy megakadályozta a nagy felháborodást kiváltó Mohamed-karikatúrák egyik szerzője ellen tervezett gyilkosságot. Két évvel ezelőtt az egyik dán lapban publikált rajzok tömegtüntetéseket váltottak ki az iszlám világban, a lázongásokban néhányan meg is haltak. Több muzulmán ország pedig bojkottot hirdetett a dán termékekre.

Kurt Westergaard rajza egyike volt annak a 12 karikatúrának, amelyet Dánia vezető napilapja, a Jyllands-Posten publikált. A karikaturista egy bombával a turbánjában ábrázolta a prófétát, s ez elsöprő haragot váltott ki a muzulmánok körében. Még Londonban is lehetett látni olyan tüntetőt, aki "fejezzék le az iszlámot sértegetőket!" felirattal ment ki tüntetni az utcára.

A lap és a képeket újranyomtató más európai újságok is azzal védekeztek, hogy a hívők érzelmeinél fontosabb a szólásszabadság védelme és az a nyugati érték, hogy semmi sem lehet tabu, bármit lehet bírálni, vagy kinevetni.

A muzulmánok egy részét nem csak a képek gunyoros jellege sértette, hanem már az a tény is, hogy a prófétát egyáltalán lerajzolták - ezt ugyanis szentségtörésnek tartják.

A sok helyen szervezetten induló tüntetések során Damaszkuszban és Bejrútban felgyújtották a dán nagykövetséget, Nigériában, Líbiában és Pakisztánban pedig többen meghaltak a zavargásokban.

Már egy ideje figyelték a gyanúsítottakat

A dán rendőrség kedden reggel jelentette be, hogy "megelőző célzattal" több embert őrizetbe vettek. Az Aarhus városban élő gyanúsítottakat egy ideje már megfigyelés alatt tartották. A dán közszolgálati tévé szerint öt embert fogtak el. A dán titkosszolgálat később egyértelműebben fogalmazott: "a letartóztatások célja a terrorizmussal összefüggő gyilkosságok elkerülése volt." Az őrizetbe vett személyek közül három dán állampolgár, ketten külföldiek.

A 73 éves Westergaard és felesége hónapokon át rendőri őrizet alatt éltek, és egyik titkos rejtekhelyről a másikra vitték őket. A Jyllands-Posten azt írta, hogy a karikaturistát feldühítette, hogy alkotását úgymond "őrült események kirobbantására használták".

"Persze, hogy félek, amikor azt hallom, hogy meg akarnak ölni, de ez a félelem haraggá és sértettséggé alakult át" - mondta. Bár a biztonsági szolgálatok nem közöltek részleteket arról, ki lehetetett a kitervelt gyilkosság célpontja, a lap szerint Westergaard volt az.

A dán közvéleményt meglepte az állítólagos tervezett gyilkosság, mert úgy érezték, hogy már elvonult a vihar.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×