eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elfogadhatatlan kegyetlenség az állatokkal szemben

Újra egyesítik erőiket az állatvédő szervezetek annak érdekében, hogy megértessék a tenyésztőkkel és kereskedőkkel: felesleges a levágásra ítélt lovakat, birkákat vagy csirkéket hosszú utazásnak kitenni, érdemesebb lenne inkább a már feldolgozott húsukat szállítani.

Több állatvédő szervezet sürgeti a nagy állatexportőr országok kormányait, hogy szigorítsák - és tartassák is be - az élő állatok szállítására vonatkozó szabályokat.

Az aktivisták azt is el szeretnék érni, hogy a húskészítményeken feltüntessék, hol nevelték és vágták le őket. Ez lehetővé tenné, hogy a - remények szerint egyre tudatosabbá váló - fogyasztók az olyan állatokból készült termékeket válasszák, amelyeket a tenyésztési helyükhöz közel dolgoztak fel.

"A kegyetlenség, amelynek ezek az állatok ki vannak téve, elfogadhatatlan a XXI. században. Ezek egyike a szállítás, amely miatt állatok milliói szenvednek feleslegesen évről évre. Ennek véget kell vetni" - hangsúlyozta a Compassion in World Farming elnevezésű szervezet vezetője, Philip Lymbery.

Rengeteg tenyésztő és kereskedő ma még élő állatokat szállít a megrendelés helyére; a hosszú, néha több ezer kilométeres út során a kis helyre összezsúfolt birkák, lovak, sertések, szarvasmarhák vagy csirkék ezrei pusztulnak el a betegségek, a táplálék- és vízhiány, valamint a stressz miatt.

Leah Garcés, a World Society for the Protection of Animals állatvédő szervezet kampányigazgatója szerint ezeket az állatokat az első útba eső vágóhídon fel kellene dolgozni.

"A szállítást a lehető legrövidebbé kell tenni. Ha a szállítmány elhaladt egy vágóhíd előtt, akkor már túl messzire jutott" - tette hozzá Leah Garcés.

Az állatvédők új kampányának egyik központi eleme a lovak védelme. Spanyolországból egyre több lovat exportálnak Dél-Olaszországba: évente közel 100 ezer jószág utazik 46 órát a zsúfolt teherautókon.

Az állatvédők az Ausztráliából Brazíliába és a Közel-Keletre hajóztatott birkák, valamint a Kanadából egészen Kalifornia államig, onnan pedig Hawaiira szállított sertések sorsát is a szívükön viselik.

Az Európai Unió 2009-ben vizsgálja felül az élőállat-szállítással kapcsolatos szabályozását.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×