eur:
390.86
usd:
366.84
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A csádi kormány "ellenőrzése alatt tartja" az országot

A csádi elnök szerdán újságírók előtt kijelentette, hogy a kormány ellenőrzése alatt tartja a fővárost és az egész országot. Idriss Deby államfő először jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy a lázadók a múlt héten támadást indítottak a főváros ellen, és a hét végén be is törtek N'Djamenába. Az elnök katonai egyenruhában fogadta a tudósítókat a palotájában, miután találkozott a francia védelmi miniszterrel.

Közölte, hogy egyes hírekkel ellentétben nem sebesült meg, és hangsúlyozta, hogy "nem csak a fővárost, de az egész országot" ellenőrzésük alatt tartják.

"A biztonsági erők visszaverték az agresszorokat. A Szudán által irányított zsoldosok menekülni kényszerültek. Le fogjuk vadászni őket, mielőtt Szudánba érnének" - jelentette ki.

"A helyi cinkosokat részben elfogtuk, néhányan elmenekültek" - állította, de beismerte, hogy kormánya meggyengült a támadáskor. "A kormánytagok kevesebb mint ötödével dolgozom. Nem tudom, hová mentek a többiek. Vannak árulók. Amint eljön az ideje, foglalkozni fogunk ezzel az üggyel" - mondta.

A csádi kormányzat Szudánt vádolja a megdöntésére irányuló kísérlettel, de Kartúm tagad. "El-Besír szudáni elnök kifosztotta ezt az országot. A dárfúri válságot kellene megoldania az olajpénzekből ahelyett, hogy kalandokba bocsátkozna, amelyek veszélyeztetik a térség stabilitását" - jelentette ki Idriss Deby.

A csádi fővárost távolról fenyegető lázadók közölték, hogy megvédik magukat, ha megtámadják őket. A lázadók azt állítják, csak taktikai visszavonulást hajtottak végre, és a fővárostól 70 kilométerre állnak csapataik. Egy francia katonai forrás szerint a lázadók 100-200 járművel rendelkező fegyveres ereje tartózkodik N'Djamena és a szudáni határ közötti térségben, de a fővárostól jóval messzebb, mintegy 400 kilométerre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×