eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Román gyerekeket toloncolnak ki a britek

Hazaküldenek Nagy-Britanniából öt román gyereket, akiket a hatóságok szerint embercsempészek hoztak a szigetországba, és utcai koldulásra, valamint lopásra képeztek ki. Az ügy nagy nyilvánosságot kapott a bevándorlás-ellenes bulvársajtóban. Kiderült azonban, hogy az esethez kapcsolódó rendőrségi rajtaütésben olyan gyerekeket is a gyámhatóságnak akartak átadni, akik a rokonaiknál éltek.

A Dickens-regények nyomora és szereplőinek megátalkodottsága jutott az eszébe sok brit újságírónak, amikor beszámolt a múlt héten arról, hogy Slough város rendőrsége 17 lakásban tartott házkutatást és 10 kelet-európai gyereket mentett ki az embercsempész bandák fogságából. 58 más gyereket azonban nem vittek el.

A hatóságok gyanúja szerint a bandák kisstílű bűncselekmények elkövetésére és utcai koldulásra képezték ki kiskorú áldozataikat. Annak ellenére, hogy létezőnek tartják a problémát, kiderült hogy a gyerekek egy része nem embercsempész bandák foglya volt.

Egy neve elhallgatását kérő romániai roma férfi azt mondta a Daily Telegraph című lapnak, hogy a símaszkban érkező rendőrök két unokáját vitték el a házából.

Hajnali öt és délelőtt 11 között nem engedték meg, hogy felöltözzünk, vagy bárhová elmenjünk. Amikor nem találtak semmit, elvitték a gyerekeket - mondta.

Egy fiút azért engedtek el a rendőrök, mert kiderült, hogy nem kiskorú. A többi gyerek nagy része már a szüleinél van, vagy a hamarosan Nagy-Britanniába érkező szülők hazaviszik őket.

A rendőrök ugyanakkor azt mondták: Londonban turisták, üzletemberek és a közlekedők elleni bűncselekmények során jutottak információkhoz a románokból álló zsebtolvajbandákról, és kötelességük volt fellépni.

A házkutatások következtében több ember ellen vádat emeltek mobiltelefonok ellopása és a bevándorlási szabályok megsértése miatt. A brit újságok - annak függvényében, hogy mit gondolnak a bevándorlásról - más- és másképp tálalják az esetet.

Több lap is megemlíti, hogy a tíz begyűjtött gyerekből négyet igenis embercsempészek hoztak be, a többit pedig már ismerte a rendőrség. Brit újságírók a romániai Tandarei városban nyomozva azt fedezték fel, hogy az egyik iskolából sok gyerek eltűnt, akik az igazgatónő szerint Nagy-Britanniában vannak.

A londoni Times például nem az apró malőrre helyezi a hangsúlyt, és azt állítja: Romániából ezer gyereket hoztak be az embercsempészek, bár a csempészet szó nem biztos, hogy helyén való, amikor az uniós útlevéllel rendelkező román gyerekek vízum nélkül léphetnek be a szigetországba.

Az újság szerint azonban tény, hogy a gyerekek szülei otthon eladják őket, Angliában pedig új gazdáik bűnözésre képezik ki a fiatalokat. A Daily Mail szerint a lopott pénz nagy része hazavándorol, és olyan falvakban, ahol régen lovas kocsival közlekedtek, paloták épülnek és drága nyugati kocsik parkolnak a házak előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×