eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Attila pusztításától rettegnek a franciák

Nicolas Sarkozy francia elnök szerdán végre kézhez kapta azt a tervezetet, amelynek célja a francia gazdaság egy százalékos növelése. A 300 javaslat Franciaország megváltoztatására című programot vezető közgazdászok és értelmiségiek dolgozták ki. Ebben többek között fel akarják szabadítani a kiskereskedelmi korlátokat, megkönnyíteni a munkavállalást több, eddig védett szakmában és csökkenteni a munkaadók adóterheit.

Ne csak patikában lehessen fájdalomcsillapítót kapni, vasárnap is nyitva tartsanak a boltok és osszák újra a hatalmi jogköröket a regionális közigazgatásban! No nem Magyarországon, hanem Franciaországban.

Ezek az ajánlások is benne vannak abban a programban, amelyet Jaques Attali közgazdász és író vezetésével dolgozott ki egy 43-tagú nemzetközi szakértői csoport, és amelynek egy részére most rábólintott Nicolas Sarkozy államfő.

Dühösek a francia taxisok

Attali, akiről a néhai elnök, Francois Mitterand azt mondta, miatta nincs szüksége számítógépre, több érdekcsoportot is azonnal magára haragított, és szárnyra kapott a szóvicc, hogy Attilára kellene változtatnia a nevét.

A több mint háromszáz intézkedést javasló program nekiront ugyanis a hagyománynak és a szerzett jogok rendszerének.

A párizsi taxisok - akinek száma ma alacsonyabb, mint a háború előtt volt - felháborodva fogadják, hogy megkönnyítik az engedélyek kiadását. Ezentúl fodrászként is könnyebb lesz dolgozni, a patikusok pedig dühösen reagáltak arra az egyébként be nem váltott fenyegetésre, hogy keményebb versenyre számíthattak.

Alacsonyabb munkaadói terheket javasolnak

Liberalizálják viszont a vasárnapi nyitvatartást. Jelenleg lámpással lehet csak olyan élelmiszerboltot találni vidéken, amely vasárnap délelőtt nyitva tart. Attali és csapata szerint az intézkedések 3 százalékkal csökkentik majd a munkanélküliséget és lökést adnak a nyugati versenytársaihoz képest lomha francia gazdaságnak.

Attali azt is javasolja, hogy csökkentsék a munkaadók szociális terheit és ezt áfa- és személyi jövedelemadó növeléssel ellensúlyozzák, de egy skandináv elgondolást is beépített a tervébe: azt, hogy segítsék a munka nélkül maradtak átképzését és elhelyezkedését.

Sarkozy visszavett a lendületből

Sarkozy elnök, aki azt mondta, hogy konszenzus esetén a program nagy részét megvalósítja, a saját pártján belül kirobbant lázadás és az egyes szakmák haragja miatt néhány javaslatot máris megvétózott.

Így megkegyelmezett például a gyógyszerészeknek és elvetette azt az ötletet is, hogy számolják fel a forradalom óta létező közigazgatási egységeket, a départament-okat. Nemet mondott az új, környezetbarát, úgynevezett ökovárosok építésére is - az elképzelést éppen a környezetvédők támadták a legjobban. Az elnök nem támogatta azt az ötletet sem, hogy munkaerőhiány esetén lazítsák a bevándorlási szabályokat.

A francia választók azt várják a reformokról szónokló elnöktől, hogy lökést adjon a gazdaságnak és javítja az életszínvonalat. Elemzők szerint azonban a harciasnak tűnő Sarkozy eddig elkerülte a valódi konfrontációt a nagy érdekcsoportokkal. A másoknál alacsonyabb nyugdíjkorhatárral rendelkező vasutasok sztrájkját például azzal szerelte le, hogy magasabb fizetést ígért cserébe azért, hogy ők is elfogadják az általános nyugdíjkorhatárt.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×