eur:
394.02
usd:
368.66
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A királynő gondoskodik arról, hogy ne derüljenek ki a titkok

Titkosíttatta II. Erzsébet királynő az édesanyja és a húga, Margit hercegnő végrendeletét, és erről a színfalak mögött egyezett az ügyvédje a brit főügyésszel, valamint a kincstár jogtanácsosaival. A titkos egyezség létezéséről egy bírósági per nyomán szerzett tudomást a parlament és a brit közvélemény.

Csak azért derülhetett ki, hogy II. Erzsébet titkosíttatta édesanyja és húga végrendeletét azok 2002-ben bekövetkezett halála után, mert Margaret hercegnőnek állítólag van egy törvénytelen fia, aki részt követel az örökségből. Bírósághoz fordult a hercegnő egykori szeretője, Peter Townsend kapitány is, hogy elérje a végrendelet titkosításának részleges feloldását.

A királyi család tagjainak végrendelete korábban is titkos volt, de 2002-ig ennek a jogi alapját egy precedens adta: 1911-ben Mária királyné kérte kisebbik fia, Francis of Teck herceg végakaratának titkosítását. Meg akarta ugyanis akadályozni, hogy kiderüljön: a herceg az egyik szeretőjére hagyott több értékes ékszert.

II. Erzsébet azonban törvénybe foglaltatta a titkos megállapodást, amely lehetetlenné tette, hogy bárki megismerhesse édesanyja és kisebbik húga végrendeletét. Ráadásul a királynő ügyvédjei és Lord Goldsmith főügyész, valamint a kincstárt képviselő jogtanácsosok abban is megállapodtak, hogy a titkosítás vonatkozik majd a királyi család jövőben elhunyó tagjainak a végakaratára is - derült ki a bírósági meghallgatáson.

A titkosítás feloldását kérő Robert Brown azt állítja magáról, hogy Margit hercegnő törvénytelen fia; az 52 éves férfi Jersey-ben dolgozik könyvelőként. Ügyvédje szerint emberi jogot sért, hogy a királyi család magánélete fontosabb, mint ügyfele érdekei.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×