eur:
391.25
usd:
366.52
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Távozásra szólította fel az al-Kaidát egy pakisztáni törzsfő

Egy északnyugat-pakisztáni befolyásos törzsfő, aki támogatja kormánya béketörekvéseit, kedden arra szólította fel az általa ellenőrzött területen tartózkodó al-Kaida-harcosokat, hogy hagyják el a térséget, miután klánjának nyolc tagját megölték.

Nazir maulávi, aki tavaly már véres hajtóvadászatok révén űzött ki a Dél-Vazirisztán tartományban lévő Vana körzetéből több száz, az Oszama bin Laden terrorhálózatához tartozó üzbég fegyverest, most kilátásba helyezte, hogy támadást indít mindazon pakisztániak és külföldiek ellen, akik hűségesküt tettek Baitulla Mehszudnak, egy szomszédos terület törzsfőjének és az al-Kaida pakisztáni szárnya egyik feltételezett vezetőjének.

Nazír maulávi Vana lakosságához intézett üzenetében szólította fel a Mehszud törzs tagjait és külföldi vendégeit: távozzanak a település környékéről, hogy "elkerüljék a veszteségeket".

A pakisztáni hatóságok azt feltételezik Baitulla Mehszudról, hogy ő szervezett meg és vezényelt le számos öngyilkos merényletet az ázsiai országban, és rekordszámú, több mint 800 áldozat halála szárad a lelkén. A pakisztáni kormány ugyancsak megvádolta azzal, hogy ő szervezte meg a Benazir Bhutto ellenzéki vezető életét kioltó öngyilkos merényletet a múlt hónap végén.

A Mehszud család a hírek szerint számos afgán tálibot és az al-Kaidához tartozó külföldi, főként üzbég, csecsen, valamint különböző arab országokból való fegyverest bújtat, illetve támogat Dél-Vazarisztánban, az iszlamisták egyik fellegvárában az Afganisztánnal határos északnyugat-pakisztáni törzsi övezetben. Washington szerint ebben a térségben rendezte újra erőit az al-Kaida.

Nazir maulávi, a Vazír törzs nagytekintélyű vezetője egyben a kormánnyal folytatott párbeszéd egyik kulcsfigurája is. Most azzal vádolja Mehszud embereit, hogy vasárnap este Vanában rátámadtak törzse egyik hagyományos békegyűlésének a résztvevőire, és klánjának nyolc tagját megölték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×