eur:
390.6
usd:
364.78
bux:
68161.57
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Órákig állt a forgalom a német autópályákon az ónos eső miatt

Száznál több, részben súlyos balesetet okozott Németországban az ónos eső a hétvégén. Csupán Berlinben fél ezren szenvedtek sérüléseket a szinte percek alatt eljegesedett utcákon.

Az ónos eső Berlinben több mint 600 autóbalesetet okozott. Ezek egy része csupán koccanás volt, komoly anyagi kárral, sőt nem egyszer sérüléssel járó karambolok is kialakultak azonban, amikor több jármű futott egymásba.

A mentőket a fővárosban vasárnap 900 alkalommal hívták ki. A korábbi tartós hideg következtében fagyott talajra hulló eső szinte percek alatt jégpályává változtatta, és szinte járhatatlanná tette a közutakat.

Meleg tea az autóban rekedteknek

A köztisztasági hivatal hiába próbált síkosságmentesíteni, a sorozatos balesetek miatt eldugult utakon még a mentőautók vagy rendőrségi járőr kocsik is csak nehezen jutottak előre. Így például a Berlint Rostockkal összekötő autópályán órákig állt a forgalom, a községi vöröskeresztes csoportok meleg teával igyekeztek a mozdulatlan sorokban rekedt autósokat felvértezni a hideg ellen.

Bajorországból is tömeges balesetekről érkezett jelentés, noha többször is figyelmeztették az autósokat: csak azok induljanak útnak, akiknek halaszthatatlan dolguk van, mert félő, hogy a közutak egyik percről a másikra szabályos korcsolyapályákká válhatnak.

Mára némileg konszolidálódott a helyzet, mert enyhült az idő és az elkövetkező napokra is fokozatos felmelegedést jelez a meteorológiai szolgálat.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Felforgatták a piacot a váratlan adatok, de már körvonalazódik az irány

Felforgatták a piacot a váratlan adatok, de már körvonalazódik az irány

A piacok láthatóan az AI korában is még mindig narratívák mentén mozognak. Az Egyesült Államok gazdaságával kapcsolatos narratívák az elmúlt években többször is drámaian változtak. 2023 elején a piac egész biztos volt egy év végéig bekövetkező amerikai és globális recesszióban, ám a világgazdaság meglepő ellenálló képességet mutatott.  Ezzel szemben ez év elején a piaci hangulat ingája átlendült a másik irányba. Egy pár kedvező inflációs adat után 2023 utolsó negyedévében egy túlzottan optimista "goldilock" forgatókönyv körül alakult ki a korábbihoz hasonlóan erős piaci konszenzus, amely szerint az inflációt anélkül sikerül megtörniük a jegybankoknak, hogy az komolyabb visszaesést okozzon a gazdasági növekedésben. Január óta a piaci narratíva ismét változni látszik. Az elmúlt pár hónap makacs inflációs és erősnek tűnő munkaerő piaci adatai inkább azt a nézetet erősítik, hogy a Fed a piac által tavaly év végén vártnál jóval tovább fogja a jelenlegi kamatszintet fenntartani. A kötvénypiac alkalmazkodása az új narratívához már több hónapja elkezdődött, míg a részvénypiac csak most kezd idomulni. A cikk célja, hogy áttekintsük a globális folyamatokat, amelyek továbbra is meghatározhatják a befektetési portfóliók teljesítményét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×