eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Botrány: gyógyszerfüggők szerveit használták fel az orvosok!

Nagy-Britanniában emberi szervek százait, köztük szíveket, tüdőket és veséket vettek ki az orvosok olyan donorokból, akik gyógyszerfüggők voltak. Kiderült, hogy a súlyos betegek olyan emberektől is kaptak szerveket, akik túladagolásban haltak meg.

Az elmúlt öt évben szervdonorként használt emberek három százaléka élete során gyógyszerproblémákkal küzdött - hozta nyilvánosságra egy információszabadságért küzdő szervezet.

Csaknem 450 problémás donor szerveit vették ki az orvosok haláluk után, és ültették be másokba. Közülük 14 pedig túladagolásban haltak meg.

A vizsgált időszakban, azaz az elmúlt öt évben Nagy-Britanniában több mint 14 ezer szervet ültettek be az orvosok a betegekbe.

Többen rámutatnak: a gyógyszerfüggők között sokkal több a HIV vagy a hepatitis fertőzött. Bár a szerveket ellenőrzik, ennek ellenére nem zárható ki egyértelműen a betegség megléte. A tesztek ugyanis csak egy bizonyos idő elteltével képesek kimutatni a betegségeket.

A szervek állapota emellett hatással van a beültetés alatt és után fellépő komplikációkra is.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×