eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Ez az első olyan választás, ahol a kártyák nincsenek előre leosztva"

Szombaton dől el, hogy ki lép Frunda György helyébe a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kisparlamentjének az élén. A tisztségre azonos eséllyel pályázik Biró Rozália nagyváradi alpolgármester és Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

Sok év óta először készül olyan belső választásra a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, amelyben a kártyák nincsenek előre leosztva, és gyakorlatilag bármilyen eredmény születhet.

Szombaton ugyanis megújult összetételében ül össze az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT), és a testület elnöki tisztségét 2001 óta betöltő Frunda György bejelentette, nem vállal több mandátumot.

A romániai magyar lapok híradásai szerint Bíró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere és Korodi Attila környezetvédelmi miniszter mérkőzik meg a tisztségért, de mint Kovács Péter ügyvezető alelnök az Új Magyar Szó napilapnak elmondta, az is megtörténhet, hogy más jelöltek is versenybe szállnak.

Tény azonban, hogy ha a megnevezettek közül választ elnököt a testület, az mindenképpen generációváltást jelent. Biró Rozália ugyanis az RMDSZ második generációjához tartozik, a harmincéves Korodi Attila személyében pedig a harmadik generáció próbál tisztséget szerezni.

A Krónika napilap értesülései szerint az RMDSZ legbefolyásosabb politikusai is más-más véleményen vannak az elnökválasztás kapcsán. Míg Markó Béla elnök és Verestóy Attila szenátusi frakcióvezető Biró Rozáliát támogatja, Borbély László miniszter, a kormányzati tevékenységért felelős ügyvezető alelnök Korodi Attila mögött áll.

Regionális vetülete is lesz a választásnak, hiszen a csíkszeredai Korodit többnyire a székelyföldi megyék küldöttei támogatják, Biró Rozália mögött pedig elsősorban a Partium és a szórványmagyarság küldöttei sorakoznak fel.

Hanganyag: Gazda Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×