eur:
388.79
usd:
360.63
bux:
68738.55
2024. május 7. kedd Gizella

Halálos végkifejlet: hét év után jöttek rá, hogy megerőszakolták őket

Iránban annak ellenére kivégeztek egy férfit, hogy az általa állítólag megerőszakolt áldozatok visszavonták a vádat és az ítélet ügyében jogi felülvizsgálat folyik.

A 20 éves férfit amiatt ítélték el, mert a vádak szerint 13 éves korában megerőszakolt három tinédzser fiút.

Egy emberjogi csoport emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi jog szigorúan tiltja gyerekek halálra ítélését. Ugyanígy felnőttek sem végezhetők ki gyermekkorukban elkövetett bűncselekményért.

Az érintett tartomány igazságszolgáltatásának vezetője arra kapott utasítást felettesétől november 11-én, hogy állítsák le az ítélet végrehajtását - közölte a sajtóval egy iráni ügyvéd.

Az ügy aktáját a feltételezések szerint elküldték Teheránba, ahol felülvizsgálták, majd visszajuttatták Kermansah tartományba. Ezután a kivégzést gyorsan végrehajtották - tette hozzá.

A férfit 2006 szeptemberében vették őrizetbe, amikor három másik férfi panaszt tett, azt állítva, hogy hét évvel korábban megerőszakolta őket.

A per során a vádlott visszavonta korábban tett vallomását, amelyet elmondása szerint rendőrségi kényszerre tett.

Az Amnesty International értesülései szerint Iránban csak ebben az évben öt kiskorút, 1990 óta 27-et végeztek ki. Ebben az évben legalább 280 kivégzés volt a perzsa államban.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×