eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Washington: Irán 2003-ban felhagyott az atomfegyver fejlesztésével

Irán nemzetközi diplomáciai nyomásra már 2003 őszén felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával - derült ki egy hétfőn Washingtonban nyilvánosságra hozott titkos hírszerzési dokumentumból. Teherán ennek ellenére folytatja az urándúsítást, és az amerikai információk szerint képes lehet arra, hogy 2010-ig vagy 2015-ig saját atomfegyvert fejlesszen ki.

Az amerikai felderítés egy magas rangú tisztségviselője elmondta: az Egyesült Államok két éve, 2005-ben még meg volt győződve arról, hogy Iránnak eltökélt szándéka az atomfegyver előállítása, és folytatja is az erre irányuló programot. A mostani új információ viszont arra utal, hogy Teherán engedett a diplomáciai nyomásnak - tette hozzá a névtelenséget kérő szakértő.

"Teheránnak az a döntése, hogy leállítja nukleáris fegyverprogramját, arra enged következtetni, hogy kevésbé eltökélt az atomfegyver kifejlesztését illetően, mint 2005 óta gondoltuk" - tartalmazza a titkos dokumentum hétfőn közzétett kivonata.

Amerikai tisztségviselők szerint az új információ azt sugallja, hogy a diplomáciai eszközökkel sikerült megfékezni Irán nukleáris törekvéseit.

Egy ugyancsak név nélkül nyilatkozó tisztségviselő közölte: az Egyesült Államok és partnerei politikája némi sikert hozott, Irán meghátrált a nyomás hatására. "A jó hír ellenére nincs szándékunkban lazítani, folytatjuk a nyomásgyakorlást" - jelentette ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×