eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Német bírálatok az orosz választások kapcsán

A német kancellár rádióinterjúban bírálta az oroszországi véleménynyilvánítás korlátozását. A hétvégi választás kapcsán Angela Merkel kifogásolta azt is, hogy nem engedték be az országban az EBESZ megbízottait. A berlini kormány oroszországi ügyekben illetékes megbízottja nyíltan kimondta, hogy szó sem volt pártatlan és szabad választásról.

Angela Merkel kancellár reményét fejezte ki, hogy a márciusi elnökválasztásig javulni fog a helyzet Oroszországban és jelezte, hogy a saját részéről a Moszkvával folyó párbeszéd állandó fenntartásával szeretné a kedvező irányban befolyásolni.

Angela Merkel a hétvégi választással kapcsolatban kifogásolta, hogy Oroszországban nem szavatolják a véleménynyilvánítás teljes szabadságát és hogy az ellenzék az elmúlt időszakban nem fejthette ki háborítatlanul politikai elképzeléseit.

A német kormány Oroszország-szakértője úgy vélte, hogy nem volt sem szabad, sem pedig pártatlan a választás. Andreas Schockenhoff szerint az ellenzéket keményen megfélemlítették és a parlamenti bejutáshoz szükséges szavazati szint emelésével több politikai párttól eleve megvonták a bekerülés
lehetőségét a törvényhozásba.

Ennek ellenére a berlini kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Oroszországot visszatérítse a demokrácia útjára - jelentette ki Andreas Schockenhoff.

A kormánykoalícióban résztvevő CDU külpolitikai szóvivője, Eckart von Kladen pedig kertelés nélkül leszögezte: vasárnap ismét bizonyítást nyert, hogy Oroszországban nincs demokrácia, a választás csupán Vlagyimir Putyin elnök hatalmának megerősítését célzó színjáték volt.

A német média is vezető helyen foglalkozik azzal a hírrel, hogy Putyin elnök Egyesült Oroszország pártja tarolt a választáson.

A hétfői lapok csaknem egybehangzóan rámutatnak a demokrácia oroszországi hiányára. A Süddeutsche Zeitungban még egy karikatúra is megjelent Vlagyimir Putyin ellen.

A képen az orosz elnök látható, amint a maga által kijelölt úton egy kezesbárányként masírozó medvét vezet az orránál fogva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×