eur:
388.48
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Kun Miklós: Több csalás is van az oroszországi választásokon

Bár még nincs vége az orosz választásoknak, az eredmény már borítékolható - mondta az InfoRádiónak Kun Miklós történész. Hozzátette: az Egységes Oroszország Párt és Vlagyimir Putyin győzelméhez több csalás is hozzájárul.

Tág teret ad a csalásnak az oroszországi választásokon az, hogy az időzónáktól függően egyes területeken eltérő időben kezdődik a szavazás - mondta az InfoRádiónak Kun Miklós történész.

Kifejtette: laza a rendszer, hiszen a szavazóbizottságok már voksolás előtt jóval kiállítanak embereknek igazolást, hogy szavazhatnak máshol is.

A hírek szerint Vlagyimir Putyin hívei külön kvótákat készítettek, hogy kerületenként és járásonként mennyi szavazatot kötelesek összegyűjteni - emelte ki a történész.

Kun Miklós hangsúlyozta: Putyin népszerűsége rendkívül magas, el sem tudják képzelni az emberek, hogy más párt győzzön az alsóházi választásokon. Az Egységes Oroszország várhatóan 60-70 százalékos támogatást kap a szavazáson - tette hozzá.

A történész elmondta, hogy két művi ellenzéki párt is indul a választásokon. Az egyik Vlagyimir Zsirinovszkij nacionalistának tekintett Liberális-Demokrata Pártja, amelyet Putyin emberei irányítanak a háttérből, míg a másik az orosz elnök egyik legjobb barátja által irányított Igazságos Oroszország párt, amelyet Putyin érdekében hozták létre, és ide akarják az elégedetlen nyugdíjasok és radikális fiatalok szavazatait besöpörni - fejtette ki.

A bejutásra szintén esély, Gennagyíj Zjuganov vezette kommunista pártot Putyin emberei verték szét - emelte ki Kun Miklós.

Ha Bulgáriában vagy Finnországban lenne hasonló helyzet, mint az oroszországi választásokon, akkor a nemzetközi közösségek keményen fellépnének - vélekedett a történész. Európa nagyrészt az orosz gáztól függ, így finoman bánnak Oroszországgal - tette hozzá.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Egyetlen találkozó elég volt, hogy meginduljanak az amerikai fegyverek Ukrajnába? – Váratlan fordulat állhat a háttérben

Több hónapig tartó késlekedés után Mike Johnson amerikai házelnök végül benyújtotta az ukrajnai katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot, amit a Képviselőház el is fogadott. A hosszas huzavona mögött az állhatott, hogy Donald Trump és a hozzá hű republikánusok meg akarták állítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket. De vajon miért és hogyan történt meg a fordulat az ügyben? Talán a Trump Towerbe látogató Andrzej Duda lengyel államfő győzte meg a volt amerikai elnököt Ukrajna támogatásának szükségességéről?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×