eur:
392.25
usd:
366.83
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Letette hivatali esküjét az új kormány Lengyelországban

Lech Kaczynski államfő előtt letette hivatali esküjét az új, jobbközép lengyel kormány, amely célul tűzte ki a kapcsolatok helyreállítását uniós partnereivel és a gazdaság liberalizálása érdekében tett reformok felgyorsítását.

Donald Tusk kormányfő a tisztségben az államfő ikertestvérét, Jaroslaw Kaczynskit váltja fel, akinek Jog és Igazságosság (PiS) pártja vereséget szenvedett az október 21-én tartott, előre hozott parlamenti választásokon.

A Tusk vezette Polgári Platformnak (PO) és a vele koalíciót alkotó centrista Lengyel Parasztpártnak (PSL) a parlamentben még túl kell jutnia egy bizalmi szavazáson.

Ez azonban csupán formalitás, mert a két párt a választáson megszerezte a mandátumok többségét.

A kormányváltás várhatólag hatással lesz az Egyesült Államokhoz fűződő viszonyra is.

Bár Tusk baráti viszonyt kíván ápolni Washingtonnal, többször is hangoztatta: Lengyelország csak akkor fogadja be az amerikai rakétavédelmi rendszer néhány elemét (tíz ellenrakétát), ha azok telepítése növeli az ország biztonságát.

Az új kormányfő azt is kilátásba helyezte, hogy miközben fennmarad a szoros viszony az Egyesült Államokkal, többet fog konzultálni az európai országokkal, mielőtt döntést hozna az amerikai rakéták befogadásáról.

További terve az új miniszterelnöknek, hogy hazahívja az Irakban még szolgálatot teljesítő 900 lengyel katonát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×