eur:
389.63
usd:
362.71
bux:
68004.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szép szavak az iskolai mészárosról: "Nem volt pszichopata!" - videó

Az interneten tette közzé üzenetét a múlt héten egy finn középiskolában lövöldöző fiú volt barátnője. A lány ebben megvédi a nyolc emberrel, majd magával is végző Pekka-Eric Auvinent, és arról is ír, hogy a történtekért nem a fiú szülei vagy iskolatársai a felelősek.

"Nem azért nem nyilatkoztam a sajtónak és nem beszéltem veletek, mert mentegetni akarom magam. Azért nem tettem, mert nincs értelme" - írja a lány internetes üzenetében, amelyet egy közösségi portálon tett közzé.

A lány azzal kezdi, sokan kérdezték tőle, mi játszódhatott le a fiú fejében, amikor eldöntötte, fegyvert fog iskolatársaira, de vannak dolgok, amiket nem tud, és nem is akar elmagyarázni.

Tana Scheelt, a videó készítőjét a YouTube online videómegosztó portál felhasználói azonosították mint a lövöldöző, Pekka-Eric Auvinen volt barátnőjét.

"Először is: nem volt náci. Szenvedélyesen gyűlölte a nácizmust" - folytatja a lány, miután elmagyarázta: azért ír most, hogy megcáfoljon néhány, a fiú motivációival kapcsolatban felmerült elképzelést, amelyeknek semmi alapjuk nincsen.

"Másodszor: nem volt se pszichopata, se szociopata. Érzett szeretetet, bűntudatot, félelmet" - teszi hozzá.

"Harmadszor: nem zaklatta és nem utazott rá senki, se ti, se senki a környezetében" - magyarázza tovább Tana Scheel, utalva arra, hogy Pekka-Eric Auvinen sok online vita résztvevője, gyakran gerjesztője volt a videómegosztó portálon.

A lány a szövegben kitér arra is, hogy a fiút nem piszkálták osztálytársai, de hozzátette: ha így lett volna, Pekka-Eric rögtön reagált volna.

Tana Scheel üzenetéből kiderül: a tragédia idején olyan dolgok történtek a fiatalember életében, amelyeket nehezen tudott feldolgozni.

Hozzáteszi: az se segített volna a fiún, ha eltiltják a videómegosztó használatától, hiszen ez önkifejezési eszköz volt számára, amely kordában tartotta gyilkos hajlamait.

A lány szerint nem is azok a számítógépes játékok vagy durva zenék taszították át Pekka-Eric Auvinent a határon, amelyeket szeretett, sőt, inkább visszatartották attól, hogy valami őrültséget csináljon.

A volt barátnő úgy véli, a fiú szülei sem felelősek a történtekért. "Igazán szerették őt, és abból, amit elmondott nekem, úgy tűnik, hogy normálisak, törődőek és szeretők voltak, olyanok, akik mindig ott voltak, ha kellettek."

Az üzenet végén a lány megköszöni azok leveleit, akik részvétüket fejezték ki. Sorait azzal zárja: "... mindenki a maga módján küzd meg a megrázkódtatással."

A "természetes kiválasztó"

Pekka-Eric Auvinen november 7-én rendezett vérfürdőt iskolájában.

A szélsőséges ideológiát követő, és "az életre alkalmatlanok" eltüntetésének vágyától vezérelt 18 éves fiú osztályteremről osztályteremre járva lőtte le áldozatait, köztük az igazgatónőt a Helsinkitől 50 kilométerre található Tuusulában.

Avuinen a mészárlást megelőzően 89 videót tett fel a YouTube fájlmegosztó oldalra, amelyekből kiderülhetett, hogy sok jóra nem lehet számítani tőle.

Az egyik felvételen például "az emberiség túl van értékelve" feliratú pólóban pózolt. Egy másikon azt lehetett látni, hogy az erdőben lövöldözött egy pisztollyal.

Hitvallása szerint olyan "emberellenes humanista" volt, aki "az életre alkalmatlanokat" eltűntető "természetes kiválasztónak" tartotta magát.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×