eur:
393.85
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

"Magyar részről nincs stratégiai elképzelés"

A Budapest Analysis szerkesztője szerint az adórendszer és az egészségügy átalakításán túl az új lengyel kormány egyik legnehezebb feladata az államigazgatás átvilágítása lesz. Bába Iván hozzátette: a varsói kormányváltás nem hoz jelentős változást a magyar-lengyel viszonyban.

A külpolitikai szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában emlékeztetett arra, hogy az előző lengyel kabinet alatt létrejött az új katonai titkosszolgálat, de nem történt meg az államigazgatás átvilágítása, és nem sikerült a korrupció felszámolása sem.

Az utóbbi célokkal a Kaczinsky-kormány megalakulásakor a most hatalomra kerülő Polgári Platform is egyetértett. Nagy kérdés, hogy most elvégzik-e ezt a munkát, és támogatja-e őket ebben a Jog és Igazságosság Pártja - tette hozzá.

Bába Iván szerint a varsói kormányváltás nem jelent túl sokat a visegrádi együttműködés szempontjából, Kaczinsky-éknak nem volt rossz viszonya ezekkel az országokkal.

Csehországgal sajátosan jó kapcsolat jött létre, és míg Jaroslaw Kaczinsky és Gyurcsány Ferenc nem voltak jóban, a két államfő, Lecz Kaczinsky és Sólyom László jól megértette egymást - fejtette ki a Budapest Analysis szerkesztője.

A szakértő hangsúlyozta: magyar részről nincs arra vonatkozó stratégiai elképzelés, hogyan lehetne úgy összehangolni a kétoldalú kapcsolatokat, hogy ennek önmagán is túlmutató jelentősége lenne, és szerepet játsszon az uniós döntéshozatalban.

Bába Iván elmondta: együttesen befolyásolni lehetne például az autópályák irányát, hiszen míg a nyugati országok kelet-nyugati irányú sztrádákban érdekeltek, a közép-európaiak érdeke az lenne, hogy észak-déli irányúak is legyenek, és ezeket is finanszírozzák az európai alapokból.

Hanganyag: Szûcs Péter

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×