eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz

A titokzatos terv, amely százmilliókat tart lázban

A világ legnagyobb országának szinte minden városában hatalmas óriásplakátok hirdetik ünnepélyesen: "Putyin terve Oroszország győzelme". Szinte senki sem tudja, mi is ez a terv, a legtöbben azonban így is támogatják.

A szlogen a legerősebb politikai erőhöz, az Egységes Oroszországhoz kötődik, az orosz nemzeti színekben pompázó hirdetések pedig már hónapok óta az utcákon vannak, bár a december 2-i parlamenti választások előtti kampány hivatalosan csak múlt héten kezdődött.

Felmérések szerint az oroszok mindössze 6 százaléka tudja - legalábbis ezt állítja magáról -, mi is "Putyin terve", 65 százaléka azonban így is támogatja.

A maroknyi ellenzék azonban ezt nem is találgatja, szerintük a választás csupán színjáték, egy Patyomkin-falu, amellyel a hatalom a nyugat felé akarja bizonyítani, hogy Oroszországban demokrácia van.

A korábbi sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov vezette Másik Oroszország ellenzéki mozgalom indulását gyakorlatilag megtiltották. Két, a kormányzat felé közepesen kritikus párt részt vehet ugyan a választásokon, de semmi esélyük sincs a 7 százalékos parlamenti küszöb elérésére.

Háromszáz oldal

A képviselői helyét biztosan elvesztő Vlagyimir Rizskov független képviselő úgy fogalmazott: "Ez szovjet stílusú választás, barátságos mérkőzés Putyin barátai között, nem valódi bajnokság".

Ami azt illeti, sok orosz azon is meglepődik, hogy egyáltalán több pártra lehet szavazni.

A sokaság azonban nem feltétlenül jelent választási alternatívát, a Kreml által gründolt "ellenzéki" párt, az Egyedül Oroszország szlogenje például így szól: "Putyin terve az igazság győzelme".

A titokzatos terv

Az persze továbbra sem világos, mi is a terv. Az Egyesült Oroszország sietősen kiadott egy 300 oldalas kötetet, amelynek pontosan ez a címe, és az elnök az elmúlt hét évben elmondott fontosabb beszédeit tartalmazza. Ebből azonban elég nehéz lenne kihámozni a megfejtést.

A Kreml kritikusai ugyanakkor sokkal tömörebben meg tudják fogalmazni a Putyin-terv lényegét.

"Ez arról szól, hogy teremtsünk egy tekintélyelvű rezsimet, konfrontatív külpolitikával, vegyük nemzeti tulajdonba az állami javakat, és osszuk szét az elnök barátai között" - fogalmazott Vlagyimir Rizskov.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×