eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A titokzatos terv, amely százmilliókat tart lázban

A világ legnagyobb országának szinte minden városában hatalmas óriásplakátok hirdetik ünnepélyesen: "Putyin terve Oroszország győzelme". Szinte senki sem tudja, mi is ez a terv, a legtöbben azonban így is támogatják.

A szlogen a legerősebb politikai erőhöz, az Egységes Oroszországhoz kötődik, az orosz nemzeti színekben pompázó hirdetések pedig már hónapok óta az utcákon vannak, bár a december 2-i parlamenti választások előtti kampány hivatalosan csak múlt héten kezdődött.

Felmérések szerint az oroszok mindössze 6 százaléka tudja - legalábbis ezt állítja magáról -, mi is "Putyin terve", 65 százaléka azonban így is támogatja.

A maroknyi ellenzék azonban ezt nem is találgatja, szerintük a választás csupán színjáték, egy Patyomkin-falu, amellyel a hatalom a nyugat felé akarja bizonyítani, hogy Oroszországban demokrácia van.

A korábbi sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov vezette Másik Oroszország ellenzéki mozgalom indulását gyakorlatilag megtiltották. Két, a kormányzat felé közepesen kritikus párt részt vehet ugyan a választásokon, de semmi esélyük sincs a 7 százalékos parlamenti küszöb elérésére.

Háromszáz oldal

A képviselői helyét biztosan elvesztő Vlagyimir Rizskov független képviselő úgy fogalmazott: "Ez szovjet stílusú választás, barátságos mérkőzés Putyin barátai között, nem valódi bajnokság".

Ami azt illeti, sok orosz azon is meglepődik, hogy egyáltalán több pártra lehet szavazni.

A sokaság azonban nem feltétlenül jelent választási alternatívát, a Kreml által gründolt "ellenzéki" párt, az Egyedül Oroszország szlogenje például így szól: "Putyin terve az igazság győzelme".

A titokzatos terv

Az persze továbbra sem világos, mi is a terv. Az Egyesült Oroszország sietősen kiadott egy 300 oldalas kötetet, amelynek pontosan ez a címe, és az elnök az elmúlt hét évben elmondott fontosabb beszédeit tartalmazza. Ebből azonban elég nehéz lenne kihámozni a megfejtést.

A Kreml kritikusai ugyanakkor sokkal tömörebben meg tudják fogalmazni a Putyin-terv lényegét.

"Ez arról szól, hogy teremtsünk egy tekintélyelvű rezsimet, konfrontatív külpolitikával, vegyük nemzeti tulajdonba az állami javakat, és osszuk szét az elnök barátai között" - fogalmazott Vlagyimir Rizskov.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×