eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Nem számítottunk ennyi románra"

Az Európai Unió "teljes mértékben alábecsülte", hogy milyen mértékű kivándorlás várható Romániából az ország uniós csatlakozása után - ismerte el Romano Prodi olasz kormányfő a szerdai Financial Timesnak. Az Európai Bizottság volt elnöke szerint megbecsülni sem lehet, hogy mennyi román érkezett az ország csatlakozása óta Olaszországba.

Az olasz kormányfő a Financial Times brit üzleti lapnak adott interjúban elismerte: "Nem számítottunk ennyi románra". Romano Prodi ugyanakkor kijelentette: egyelőre senki sem tudja, hány román állampolgár érkezett Olaszországba a balkáni állam uniós csatlakozása óta.

Az Európai Bizottság volt elnöke ugyanakkor "túlzottnak" nevezte az olasz belügyminiszter, Giuliano Amato által korábban említett 500 ezres számot.

A nehézségek ellenére Romano Prodi megvédte az állampolgárok szabad mozgását támogató uniós alapelvet, kijelentve, hogy Olaszországnak égető szüksége van a beérkező munkaerőre. A szabad mozgást biztosító alapelvet egyébként Romano Prodi bizottsági elnöksége idején fogadták el, ám a politikus azt most "nem megfelelőnek" nevezte.

"Azt kérem az Európai Uniótól, hogy közös szabályozással segítse elő a hazatelepítések hatékonyságának növelését és a jelenleginél jobban működjön együtt az emberek szabad mozgását biztosító alapelv mellékhatásainak kezelésében" - jelentette ki Romano Prodi.

Az olasz politikus 1999 és 2004 között volt az Európai Bizottság elnöke és mint ilyen az unió bővítésének egyik legnagyobb szószólója volt. A Financial Timesnak adott interjúban Romano Prodi azt mondta: a bővítés pozitívabb eredményt hozott a vártnál.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×