INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Korrupciós ügyek miatt távozik a cseh miniszterelnök-helyettes

Infostart / InfoRádió
A jövő hét közepén távozik tisztségéből a több korrupciós üggyel is gyanúsított cseh miniszterelnök-helyettes.

Jirí Cunek, a romaellenes kijelentéseivel hírhedtté vált, és több korrupciós ügyben is gyanús politikus azt követően döntött így, hogy kiderült, az államügyész újravizsgáltatja egyik korábbi korrupciós ügyét.

A kormánykoalícióban résztvevő néppárt elnökét tavaly azzal gyanúsították, hogy félmillió korona csúszópénzt fogadott el, amikor még a morvaországi Vsetín polgármestere volt.

Saját titkárnője jelentette fel őt. Állítása szerint ezt az összeget a polgármester azért kapta, mert elintézte a helyi képviselő-testületben, hogy a város több értékes ingatlanját egy magáncég rendkívül kedvező áron megvásárolhassa.

Gyanús körülmények között leállított nyomozás

Az ügyben eljáró nyomozók több bizonyítékot és gyanús tényt találtak, ezért vádemelési javaslatot készültek indítványozni a miniszterelnök-helyettes ellen, amikor azonban az ügyészség meglehetősen furcsa körülmények között - formai hibákra hivatkozva - leállítatta a nyomozást. Most azonban kiderült, hogy a nyomozók nem hibáztak, ezért minden bizonnyal a cseh legfőbb ügyész rövidesen utasítást ad az eljárás folytatására.

Bankbetét és szociális segély

Ráadásul e hét elején a közszolgálati televízió oknyomozó riporterei kiderítették, hogy Jirí Cunek 1998-ban - amikor még autószerelőként dolgozott - két bankban összesen 3,5 millió koronát (35 millió forint) helyezett el, akkor, amikor nehéz anyagi helyzetére hivatkozva szociális támogatásokat kért és kapott az államtól

Jirí Cunek továbbra is azt állítja, hogy semmilyen csúszópénzt sem fogadott el, a bankszámláján elhelyezett nagy összeg pedig nem az övé volt, további részleteket azonban személyiségi jogokra hivatkozva egyelőre nem hajlandó közölni.

Hanganyag: Protics János

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk