eur:
394
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Korrupciós ügyek miatt távozik a cseh miniszterelnök-helyettes

A jövő hét közepén távozik tisztségéből a több korrupciós üggyel is gyanúsított cseh miniszterelnök-helyettes.

Jirí Cunek, a romaellenes kijelentéseivel hírhedtté vált, és több korrupciós ügyben is gyanús politikus azt követően döntött így, hogy kiderült, az államügyész újravizsgáltatja egyik korábbi korrupciós ügyét.

A kormánykoalícióban résztvevő néppárt elnökét tavaly azzal gyanúsították, hogy félmillió korona csúszópénzt fogadott el, amikor még a morvaországi Vsetín polgármestere volt.

Saját titkárnője jelentette fel őt. Állítása szerint ezt az összeget a polgármester azért kapta, mert elintézte a helyi képviselő-testületben, hogy a város több értékes ingatlanját egy magáncég rendkívül kedvező áron megvásárolhassa.

Gyanús körülmények között leállított nyomozás

Az ügyben eljáró nyomozók több bizonyítékot és gyanús tényt találtak, ezért vádemelési javaslatot készültek indítványozni a miniszterelnök-helyettes ellen, amikor azonban az ügyészség meglehetősen furcsa körülmények között - formai hibákra hivatkozva - leállítatta a nyomozást. Most azonban kiderült, hogy a nyomozók nem hibáztak, ezért minden bizonnyal a cseh legfőbb ügyész rövidesen utasítást ad az eljárás folytatására.

Bankbetét és szociális segély

Ráadásul e hét elején a közszolgálati televízió oknyomozó riporterei kiderítették, hogy Jirí Cunek 1998-ban - amikor még autószerelőként dolgozott - két bankban összesen 3,5 millió koronát (35 millió forint) helyezett el, akkor, amikor nehéz anyagi helyzetére hivatkozva szociális támogatásokat kért és kapott az államtól

Jirí Cunek továbbra is azt állítja, hogy semmilyen csúszópénzt sem fogadott el, a bankszámláján elhelyezett nagy összeg pedig nem az övé volt, további részleteket azonban személyiségi jogokra hivatkozva egyelőre nem hajlandó közölni.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×