eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Megszorításoktól tartanak a Volkswagennél

A Volkswagen autógyár németországi üzemeiben szerdán egyórás sztrájk volt. Az alkalmazottak ügyeinek védelmére létesült üzemi tanács ebben az órában tájékoztatta a dolgozókat a várható megszorításokról, amelyeket a Porsche helyezett kilátásba, ha átveszi a Volkswagen irányítását.

Miután az Európai Bíróság a hónap elején a tőke szabad áramlásával ellentétesnek minősítette a Volkswagen törvényt, az autógyár legnagyobb részvényese, a Porsche közölte: érvényesíteni fogja döntéshozatali jogát.

Eddig a 60-as évekből származó német törvény megóvta a Volkswagent attól, hogy bármilyen arányú részvénytulajdonos megkísérelhesse a cég átvételét. Most azonban a Porsche átszervezési tervet jelentett be, és közölte, hogy a Volkswagennél is ugyanannyira szállítják le az üzemi tanács létszámát, mint a Proschénél.

A legnagyobb európai autógyár, a VW azonban közel 325 ezer alkalmazottat foglalkoztat, míg a luxuskocsikra szakosodott Porschénél alig 11 ezren dolgoznak. A Volkswagen üzemi tanácsa attól tart, hogy az érdekvédelmi testület létszámának drasztikus korlátozása nyitánya lehet a nagyszabású elbocsátásoknak.

A Wirtschaftswoche című német gazdasági lap jól értesült forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a Porsche a Volkswagen konszern átszervezését tervezi. Noha a Porsche szóvivője tagadta a Wirtschaftswoche hírét, az alkalmazottak érdekképviseleti szintjén máris megkezdődött az átakalítási folyamat. A dolgozók egy órás mai sztrájkja ez ellen is irányult.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban támadnak, Ukrajna lőszerhiánnyal küzd - Háborús híreink szombaton

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×