eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

"A barátom barátja, a terrorista"

Titokzatos kapcsolat fűzi a japán igazságügyi minisztert az al-Kaida egyik ügynökéhez, aki részt vett a 2002-es bali merényletben - erről maga Hatojama Kunio számolt be külföldi újságíróknak, hogy megmagyarázza, miért van szükség arra, hogy a szigetországba érkező külföldiről fényképet készítsenek, és levegyék az ujjlenyomatukat. A rendelkezés novembertől lép életbe.

Hatojama egyik "barátjának a barátja" az al-Kaida egyik ügynöke, aki három éve többször is ellátogatott Japánba, személyazonosságát azonban nem lehetett megállapítani, mert mindig szakáll vagy bajuszt viselt. Létezéséről a japán igazságügyi miniszter egy barátjától értesült, s tőle tudta meg azt is, hogy a szervezet legalább egy merényletre készül az indonéziai turistaparadicsomban.

Az ő példájával próbálta a tárcavezető igazolni annak az új szabálynak a létjogosultságát, amely szerint novembertől ujjlenyomatot vesznek minden nagykorú külfölditől, és le is fényképezik mindazokat, akik a szigetországba érkeznek.

A döntést élesen bírálják emberjogi aktivisták, a kabinet szerint viszont szigorúbb ellenőrzésre van szükség, hogy kiszűrjék a bűnözőket és a terroristákat.

"Figyelmeztetett: kerüljem el Balit"

Hatojama a japán politikai arisztokrácia tagja, nagyapja kormányfő volt. Õ maga 2002-ben, a bali merénylet elkövetésekor egy parlamenti különbizottság elnöke volt; a testületet azért hozták létre, hogy megakadályozzanak egy esteleges Japán elleni fegyveres támadást.

"Az illető részt vett a Balin elkövetett merénylet szervezésében. Mivel az egyik barátom barátja volt, rajta keresztül figyelmeztetett: kerüljem el Bali központját, mert ott fog robbanni a bomba" - árulta el a külföldi újságíróknak Hatojama.

Miért nem szólt?

A miniszter bejelentését hatalmas felzúdulás követte, amelynek nyomán megpróbált visszakozni, mondván: mindennek ellenére nem volt biztos abban, hogy a figyelmeztetés autentikus forrásból érkezett. "Szeretném tisztázni, hogy nincs olyan barátom, aki az al-Kaida tagja lenne, egyetlen embert sem ismerek személyesen közülük" - pontosított.

Védekezése szerint nem is adhatta volna tovább a figyelmeztetést, mert az egész sztorit három vagy négy hónappal a merénylet elkövetése után hallotta.

Az al-Kaidának egyetlen aktivistájáról tudni biztosan, hogy rendszeresen járt Japánban: Lionel Dumont francia muszlim katonaszökevényről, akit 1997-ben Boszniában rablás és gyilkosság vádjával húszéves börtönbüntetésre ítéltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×