eur:
389.12
usd:
361.42
bux:
68668.16
2024. május 7. kedd Gizella

Ankara gyors és határozott lépéseket vár Bagdadtól a kurd lázadók ellen

Elégedetlen Törökország azokkal a javaslatokkal, amelyeket Bagdad képviselői fogalmaztak meg pénteken a kurd lázadók bázisainak felszámolására.

Török és iraki miniszterek Ankarában tartották meg az észak-iraki török katonai beavatkozás elkerülését célzó első - rövid - megbeszélésüket. Abdel-Kádir Mohammed Dzsászim Ubajdi iraki védelmi és Sirván al-Váili nemzetbiztonsági államminiszter másfél órán át tárgyalt Ali Babacan török külügyminiszterrel és Besir Atalay belügyminiszterrel.

A megbeszélés után megjelent török külügyi állásfoglalások Ankara elégedetlenségét tükrözték. A legfőbb kifogás az, hogy az iraki küldöttség alapvetőn hosszú távú elképzeléseket tett le a tárgyalóasztalra. A török külügyminisztérium közleményéből kiderül, hogy Törökország "gyors és határozott" lépéseket vár Iraktól a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szervezet elleni harcban, de a javaslatok között ilyenek nem szerepeltek.

Az iraki küldöttség a határvonal biztonságának megerősítése érdekében javasolta a török határnál található előretolt állások megerősítését. Ajánlotta továbbá a lázadók utánpótlási útvonalainak elvágását, mozgásuk korlátozását.

Cemil Cicek török miniszterelnök-helyettes szerint a török kormány átadott az iraki kormányküldöttségnek egy névsort, amelyen olyan PKK-fegyveresek neve szerepel, akiknek a kiadását Ankara elvárja az iraki hatóságoktól. Névtelenül nyilatkozó iraki tisztségviselők szerint a listán 153 PKK-tag neve szerepel.

A PKK gerillái észak-iraki támaszpontjaikat ugródeszkának használják Törökország elleni támadásokra. Ankara és Bagdad viszonya rendkívül kiéleződött, miután a török parlament október közepén felhatalmazást adott az ankarai kormánynak az észak-iraki PKK-bázisok elleni katonai hadműveletek elrendelésére. A gerillák vasárnap 12 török katonát megöltek, nyolcat foglyul ejtettek.

Az Egyesült Államok, Törökország szövetségese igyekszik visszatartani Ankarát az észak-iraki csapásoktól, mert attól tart, hogy ez destabilizálná a térséget. Yasar Büyükanit, a török hadsereg vezérkari főnöke pénteken közölte az NTV török televízióval: Ankara az észak-iraki invázió esetleges megindításáról csak Recep Tayyip Erdogan török kormányfő november 5-én esedékes washingtoni látogatása után dönt.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×