eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Megállíthatatlanul terjednek a lángok Kaliforniában

Több mint félmillió embert szólítottak fel evakuálásra a kaliforniai San Diego megyében pusztító tűzvész miatt, a katasztrófának öt halálos áldozata van. A lángok 1.500 lakóházat és üzletet pusztítottak el.

Dana Perino fehér házi szóvivő bejelentette: George Bush ma Kalifornia szövetségi államba látogat, hogy személyesen tájékozódjon a helyzetről, szolidaritását fejezze ki, és biztosítsa, hogy a helyi hatóságok minden szükséges segítséget megkapjanak.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó arra kérte George Bush elnököt, minősítse a tűzvészt nagyszabású katasztrófának, ami szövetségi segítség igénybevételére jogosítja fel az államot.

A kormányzó az elnökhöz intézett levelében közölte: a katasztrófa olyan súlyos, hogy a szövetségi állam és a helyi hatóságok már nem képesek egyedül megbirkózni vele.

Schawzenegger közölte: a lángok 68 ezer lakóházat fenyegetnek a szövetségi államban. Több mint hatezren küzdenek a lángokkal. A kaliforniai kormányzat a kárt több százmillió dollárra becsüli.

A tűzoltók munkáját mintegy 30 repülőgép és helikopter segíti. Kanadából szerdán San Diegóba repül a világ egyik legnagyobb tűzoltó gépe: a négymotoros Martin Mars 25 másodperc alatt 27 tonna víz felvételére képes. A québeci tűzoltóság két gépe már a helyszínen dolgozik.

Az erős széllökések és a forró, száraz időjárás miatt gyorsan terjednek a lángok. Tizennégy helyen gyulladt ki a bozót és az erdő, a lángok 1.350 négyzetkilométernyi területet emésztettek fel a Los Angelestől északra fekvő térség és a mexikói határ közelében fekvő San Diego között.

A lakosságot felszólították, hogy ne terhelje le a mobilhálózatot és mindenben segítse a tűzoltókat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Történelmet írhat Orbán Viktor szövetségese, Moszkva-barát fordulat jöhet nyugati szomszédunknál

Vasárnap tartják az osztrák parlamenti választásokat, amelyen története során először a dobogó első helyén végezhet a sokak által szélsőjobboldalinak nevezett Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A közvélemény-kutatásokban szorosan mögötte áll a jelenleg is a kormány fő erejét adó konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP), amely koalícióra lépni ugyan hajlandó lenne a tőle jobbra álló párttal, de csak akkor, ha nem annak első embere, Herbert Kickl lesz a kancellár. Könnyen lehet azonban, hogy az FPÖ-ellenes protestszavazatok az ÖVP-t repítik az első helyre: ebben az esetben legnagyobb valószínűséggel a két párt koalícióban kormányozhat majd, néppárti vezetéssel. Jelen pillanatban e két párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek, ami az jelenti, hogy az Oroszországgal jó viszonyt ápoló FPÖ kormányra kerülése révén oroszbarátabb irányba tolódik el Ausztria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×