eur:
386.9
usd:
355.97
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Akik kevesebb munkáért kapnak annyi nyugdíjat, mint mások

Franciaországot megbénította a csütörtöki, egynapos közlekedési sztrájk. A másfél millió közlekedési dolgozó a nyugdíjával összefüggő változások miatt szüntette be a munkát. Egyes jelentések szerint az érintett szakszervezetek némelyike meg akarja hosszabbítani a sztrájkot.

Nem volt könnyű munkába indulni, vagy onnan hazamenni csütörtökön Franciaországban, ahol hivatalosan egy napra, megállt a tömegközlekedés.

A szokásos 700 nagysebességű TGV-vonatból például csak 46 közlekedett, Párizsban pedig alig-alig járt a metró.

A közlekedési dolgozók sztrájkja nyomán a francia főváros körül 165 kilométer hosszú forgalmi dugó alakult ki - jelentette a rendőrség.

Kevesebb munkás évért jár a nyugdíj, mint másoknak

A dolgozók nagy része gyalog, vagy biciklivel ment dolgozni. A reptereken ugyanakkor nem tartottak sztrájkot. Egyes jelentések szerint a szakszervezetek egy része a sztrájk meghosszabbítását akarta.

Franciaország közalkalmazottjaiból másfél millió - köztük a közlekedési dolgozók - , az általuk élvezett "különleges nyugdíjjogok" védelmében kampányol. Ennek az a lényege, hogy 40 helyett 37 és fél évet kell csak dolgozniuk a nyugdíjba mentelig, ami ötmilliárd euró többlet költséget jelent a francia adófizetőknek.

Az érintettek azzal érvelnek, hogy fizikailag nehéz munkavégzést folytatnak. A többi közalkalmazottnak 40 év munkaviszony után jár a nyugdíj.

Sárközy első nagy próbája

A kormány legutóbb 12 éve próbálta meg átalakítani a rendszert, az akkor kirobbant, három héten át tartó tüntetések nyomán azonban meghátárálásra kényszerült.

Nicolas Sárközy elnököt azonban éppen a francia gazdaság talpraállításáról szóló ígéretei miatt választották meg. A mostani sztrájk az államfő átalakítási programjának első nagy próbája. "Mi végrehajtjuk a reformot, amit másoknak kellett volna.

Nyugodtan, de határozottan" - reagált a tiltakozásra az elnök, akinek figyelmét ezekben a napokban valószínűleg az a tény is leköti, hogy nyilvánosságra került: elválik a feleségétől.

Már a franciák sem szeretik a sztrájkolókat

Közgazdászok rámutattak, hogy a közlekedési dolgozók nyugdíjalapjába jelenleg félmillió dolgozó fizet be, de több, mint egymillió kap juttatást tőle.

Közben úgy tűnik, a sztrájkjairól hagyományosan híres Franciaországban egyre népszerűtlenebb a munkabeszüntetés. A IFOP közvéleménykutató szerint a megkérdezettek 61 százaléka mondta azt, hogy nem jogos a sztrájk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Intézményi, biztonsági és politikai szempontból is bizonytalan helyzetben veszi át Magyarország július 1-jén az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, de jól haladnak az előkészületek, és a váratlan helyzetek kezelésére is képesek lesznek - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×