eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Egy tábornok is van a Politkovszkaja-ügy új vádlottjai között

Az orosz főügyészség kilenc ember, köztük a titkosszolgálat egyik tábornoka ellen emelt vádat az egy éve meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságíró ügyében. A Putyin-elnök elleni éles bírálatairól és csecsenföldi tudósításairól ismert riportert 2006 októberében, moszkvai lakása közelében lőtték le.

Az orosz hatóságok néhány hete arról beszéltek, hogy tudják ki volt a Politkovszkaja-gyilkosság megrendelője és elkövetője is.

Most kilenc ember ellen vádat emeltek az ügyben - jelentette a főügyészség egyik képviselőjére hivatkozva az Interfax hírügynökség. Szeptemberben egy volt csecsen politikus ellen már vádat emeltek bűnrészesség címén.

Az FSZB-tiszt adta ki az áldozat címét?

Az orosz média korábban egy nevét elhallgató forrást idézve arról számolt be, hogy a vádlottak között van Pavel Rjaguzov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, azaz KGB utódja, az FSZB vezérezredese.

A tábornok elleni vád azonban első ránézésre nem tűnik túl súlyosnak: hivatallal való visszaélés miatt indul ellene eljárás.

Rjaguzovot még augusztusban tartóztatták le egy másik ügy miatt, de nevét később összefüggésbe hozták Politkovszkajával is.

A nyomozók szerint a tiszt adta meg az újságírónő címét egy másik gyanúsítottnak, aki pedig azt átadta a bérgyilkosnak.

Nem tudni, köztük van-e a gyilkos

Közben a riporter rokonai panaszt emeltek egy moszkvai bíróságon, amiért a nyomozóhatóság úgymond nem enged betekintést számukra az eddig talált adatokba.

Jurij Csajka orosz főügyész korábban azt mondta, hogy tíz gyanúsított van őrizetben.

A hatóságok nehezen értelmezhető nyilatkozatokat tettek a gyilkos személyéről is, akit úgymond ismernek, de egyelőre nem fogtak el. Azóta két gyanúsítottat szabadlábra helyeztek.

A főügyész szeptemberben azt mondta: a gyilkosságot Putyin elnök ellenségei szervezték, külföldön, de nevekről nem szólt.

Politkovszkaja egykori munkaadója, a Novaja Gazeta magazin közben azzal vádolta meg a Kremlt, hogy az ottani "keményvonalasok" beavatkoztak az ügybe, mert szeptember elején leváltották a nyomozás vezetőjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×