eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A török parlament zöld jelzést adott az iraki bevonulásnak

A török parlament megszavazta, hogy az ország katonái behatolhatnak Irakba, és ott felszámolhatják a lázadó kurd fegyveresek bázisait. Előzőleg Irak, Washington és a NATO is arra intette Ankarát, hogy tanúsítson önmérsékletet. A parlamenti igen még nem jelenti az invázió azonnali kezdetét.

A török politikai vezetők még a szerdai parlamenti szavazás előtt azt mondták, a várható jóváhagyás nem jelenti azt, hogy a PKK, a Kurd Munkáspárt fegyvereseit üldöző török katonák azonnal behatolnának Irakba.

A szomszédos ország a szavazás előtt megpróbálta diplomáciai úton rendezni a kérdést.

Núri al-Maliki miniszterelnök felhívta kollégáját, Rejep Tayyip Erdogánt és időt kért. Azt mondta, Irak eltökélte, hogy fellép a kurd lázadókkal szemben, és úgymond "szigorú utasításokat" adtak az észak-iraki kurd hatóságoknak.

Az iraki kormány számára kínos lenne az újabb külföldi erők bevonulása

Az iraki koalíciós kormányban kurd pártok is helyet foglalnak és kurd az ország államfője, Talebani elnök is. A kabinet tekintélyének komoly csapás lenne, ha újabb külföldi katonák vonulnának be, és bocsátkoznának harcokba Irak területén.

Erdogan török miniszterelnök azonban azt mondja, hogy országa nem vesztegetheti tovább az időt. A PKK újabb halálos áldozatokat követelő akiói miatt a török közvélemény valamiféle lépést követel.

Washington és a NATO is ellenzi a lépést

A kérdésben a pártjára állt a törökországi úton tartózkodó szíriai elnök, Bashar Asszad is, aki azt mondta: Törökországnak joga van fellépni a katonáira támadó fegyveresekkel szemben, akár úgy is, hogy bevonul a szomszédos államba.

Mindeközben Törökország legnagyobb szövetségese, az Egyesült Államok ellenzi az inváziót. Szerdán még a NATO főtitkára is megfontoltságra intette a török elnököt.

A török politikai pártok nagy részét azonban a napokban felháborította, hogy az amerikai kongresszus egyik bizottsága népirtásnak nevezte a törökországi örmények ellen a 20. század elején elkövetett atrocitásokat.

A török parlamentben csak egy kis kurd párt tiltakozott az invázióról szóló indítvány ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×