eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Negyven éve halott Che Guevara - legendát tör a CIA-ügynök

Negyven évvel ezelőtt, 1967. október 9.-én végezték ki Ernesto Guevara de la Sernát, világszerte ismert nevén Che Guevarát. Az argentin származású forradalmár köré az elmúlt évtizedekben legenda és komoly üzlet épült. Az évforduló kapcsán most megszólalt az a volt CIA-ügynök, aki részt vett Che Guevara bolíviai elfogásában, majd kivégzésében.

Negyven évvel ezelőtti halála után hamar legendává vált a kubai forradalom egyik vezéralakja, Che Guevara. A legendák sorsát a bolívai dzsungelben elfogott, majd kivégzett kommunista vezér sem kerülhette el: a személye köré szőtt mítosz eltorzította igazi arcát.

"A legtöbben nem ismerik az igazi Che Guevarát" - állítja a ma 67 éves egykori CIA-ügynök, Felix Rodriguez, aki ott volt, amikor a forradalmárt elfogták.

"Che Guevara volt az, aki vérszomjáról írt, aki több ezer embert gyilkoltatott meg a bírósági tárgyalás esélyét sem adva meg nekik" - jelentette ki az egykori ügynök, aki szerint a CIA vezetői élve akarták elfogni a férfit, hogy később kihallgathassák, ám a bolíviai vezetők másként döntöttek.

Felix Rodrigueznek kellett közölnie Che Guevarával, hogy tárgyalás nélkül lövik agyon. "Che elfehéredett...majd azt mondta: 'Jobb így, harcolva kellett volna meghalnom'" - emlékezett vissza a volt ügynök.

<

A kivégzett forradalmár (képgaléria)

Che Guevara 1959-ben segített Fidel Castrónak hatalomra kerülni Kubában, majd a győzelmet követően ő felügyelte azokat a tárgyalásokat, melyek végeztével az előző rendszer több száz "háborús bűnösét" kivégezték.

Che Guevara ezt követően Bolíviába ment forradalmat kirobbantani, ám 1967. október 8.-án egy gazdálkodó feladta és elfogták 50 társával együtt. Ahogy a 200 fős amerikaiak vezette csoport lassan körbezárta őket, Che Guevara azt kiáltozta: "Ne lőjetek! Che Guevara vagyok - többet érek nektek élve, mint holtan".Felix Rodriguez szerint Che Guevara egyáltalán nem hasonlított arra az egyenruhás forradalmárra, akinek elhíresült képét az egész világ ismerte - a jobb lábán megsérült, és krónikus asztma gyötörte.

"Úgy nézett ki, mint egy koldus. Az egyenruhája cafatokban lógott róla. Nem volt csizmája, a cipője bőrcafatokat tekert. Sajnáltam, mint emberi lényt" - mondta a CIA egykori ügynöke.

Miután elfogták, Che Guevarát egy közeli falu iskolájába zárták, míg Felix Rodriguez a bolíviai elnök, Rene Barrientos döntésére várt.

A döntés közléséhez egyszerű kódot dolgoztak ki: az 500 azt jelentette: Che Guevara, a 600 azt: halott, míg a 700 azt: él. Az elfogást követő reggelen meg is érkezett a döntést ismertető kód a falu egyetlen telefonján: 500 - 600.

Che Guevarát gépfegyver-sorozattal végezték ki, hogy úgy tűnjön, mintha harcban esett volna el. Arra vigyáztak, hogy az arcát ne érje lövedék, így ne férhessen kétség a személyazonosságához és Fidel Castro kubai elnök ne tagadhassa le a halálhírt.

A kubai forradalom vezetőjének azonban esze ágában sem volt eltitkolni a történteket, "inkább felépítette a Che Guevara-legendát" - mondta Felix Rodriguez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:43
×
×
×
×