eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megkockáztatja-e Gordon Brown a választások előrehozását?

Nagy-Britanniában felmérések szerint a kormányzó Munkáspárt népszerűsége jelenleg nagyobb, mint az ellenzéki konzervatívoké. Ezért vetette fel Gordon Brown miniszterelnök annak a lehetőségét, hogy november elsejére vagy nyolcadikára előre hozza a soron következő parlamenti választásokat. A szorongatott ellenzéki vezér, David Cameron konferencia-beszédében elfogadta a kihívást. "Legyen előrehozott választás, lássuk, megnyeri-e ezt az ígéreteit be nem tartó kormány" - jelentette ki.

David Cameron a konzervatív párt éves kongresszusán hatvanhét percen át tartó beszédet mondott, a hagyománytól eltérően fel s alá járkálva, s csak időnként pillantva jegyzeteibe. Bár a beszédnek nem volt leírt szövege, egy figyelmes újságíró összeszámolta az elhangzott kulcsszavak gyakoriságát. Cameron harminckilencszer beszélt változásról, huszonkilencszer a tanügy helyzetéről, tizenhatszor az adózásról és ugyan ennyiszer az egészségügyről.

De a legváratlanabb fordulat az volt, amikor az előrehozott választások lehetőségének kihívásáról szólt. "Nos, Mister Brown, mi lesz? Miért nem írja ki a választásokat? Döntsön a nép. Mi küzdeni fogunk, és az ország fog győzni" - jelentette ki.

A 100. nap


Gordon Brown csütörtökön ünnepelheti miniszterelnöksége 100. napját. A jövő hét elejéig el kell döntenie, valóban előrehozza-e a választásokat. Úgy tűnik azonban, hogy visszakozni kezdett. Gazdasági tanácsadói szerint ugyanis több idő szükséges ahhoz, hogy ellensúlyozzák a konzervatívok adócsökkentési terveinek a választókra gyakorolt hatását.

Múlt héten, a kormányzó Munkáspárt éves kongresszusán Gordon Brown beszédében gondosan elkerülte David Cameron nevének említését, Cameron azonban ötször is néven nevezte szónoklatában a kormányfőt. Többek között ezt mondta: "Ha a miniszterelnök ostobának nézi az ország népét, nem érdemli meg, hogy ő vezesse Nagy-Britanniát, de azt sem, hogy megnyerje a soron következő választást."

Brown mérlegel - és dönt

David Cameron igyekezett bizonyítani alkalmasságát a miniszterelnökségre. Arról is szólt, hogy a brit egészségügyi reform hibáinak a tanulságait levonva kívánna kormányozni választási győzelme esetén.

A The Times értesülése szerint Gordon Brown az elkövetkező napok során választókerületenként tekinti át a pártok közötti erőviszonyokat, s ezután nyilatkozik újból az előrehozott választás lehetőségéről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×