eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Eltávolítottak egy csecsenföldi kiállítást az Európai Parlamentből

Eltávolítottak szerdán egy, a csecsenföldi lakosság szenvedéseit bemutató kiállítást az Európai Parlament épületéből, mert a képek egy részén túlságosan véres és kegyetlen jeleneteket örökítettek meg.

A kiállítás lengyel és litván szervezője, Konrad Szymanski és Vytautas Landsbergis jobboldali képviselők cenzúrázással vádolták az EP illetékeseit, a kiállítások felügyeletéért felelős magyar tanácsnok, Fazakas Szabolcs (MSZP) ugyanakkor az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a jó ízlést, jó érzést sértő képek kiállítását a parlament szabályzata nem engedi, és a szervezők már hónapokkal ezelőtt vállalták, hogy a szóban forgó képeket nem teszik közszemlére a brüsszeli épületben.

A parlament vezetése támogatta magát a kiállítást - szögezte le Fazakas, hozzátéve, hogy több száz képből 20-22 olyan volt, amelyek közzétételéhez nem járultak hozzá. A csecsenföldi háborúról szóló összes képet a biztonsági szolgálat azután távolította el, hogy a szervezők fekete zászlóval takarták le a nem engedélyezett - megcsonkított embereket, véres végtagokat és hasonlókat bemutató - fotókat.

Az ilyen jellegű fényképek kiállításához az illetékes tanácsnoknak úgynevezett felmentést kellene adnia, de Fazakas Szabolcs - mint fogalmazott - úgy ítélte meg, hogy ez esetben nincs joga erre.

Szymanski és Landsbergis Hans-Gert Pöttering EP-elnöknek írt tiltakozó levelében úgy vélte: a kiállítás betiltása szégyen az uniós parlamentre nézve, az erkölcsi igazságtalanság vádját vonja magára.

"Semmilyen politikai jelentése nincs a történteknek" - szögezte le a magyar képviselő. Hozzáfűzte: a lengyel szervező reakciója is jelzi, hogy Lengyelországban már zajlik a választási küzdelem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×