eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A NATO offenzívát indított Afganisztánban

A NATO offenzívát indított Afganisztánban azzal a céllal, hogy nyomás alatt tartsa a tálib erőket a tél során - jelentették be szerdán Brüsszelben.

A Pamír hadművelet kedden kezdődött, és a tervek szerint tavaszig tart. Az egész országra kiterjed, kivéve a viszonylag nyugodt északi területeket - mondta James Appathurai szóvivő, de azt nem árulta el, hogy hány katona vesz részt benne.

A lázadók a hideg hónapokban általában hegyi búvóhelyeikre húzódnak vissza, de a NATO vezette nemzetközi erő most nem kíván lehetőséget adni nekik arra, hogy összeszedjék magukat a tavaszi és nyári támadásokra.

Az Afganisztán északi részén is áthúzódó hegységről elnevezett hadművelettel párhuzamosan a nemzetközi erő eddig nem érintett lakóterületekre is ki akarja terjeszteni jelenlétét.

Appathurai közölte azt is, hogy a szövetség helikopterek bérbevételét fontolgatja, mert hiány van belőlük Afganisztánban. Tucatnyi szállító helikopterről lenne szó, de döntés még nem született - mondta a szóvivő.

A NATO szállító repülőgépekre és szárazföldi kommandókra is számít még tagországaitól.

A NATO vezette nemzetközi kötelékben 37 - túlnyomórészt szövetségi - nemzet mintegy 40 ezer katonája vesz részt Afganisztánban. A tagországok folyamatosan egyeztetnek a csapat- és logisztikai igényekről. Afganisztán témája szinte bizonyosan szerepel a védelmi miniszterek hollandiai találkozóján, október 25-én.

Több NATO-tagország jelezte a közelmúltban, hogy nem tartja egyenlőnek a tagállamok szerepvállalását az afganisztáni küldetésben. Az egyik kritikus a veszélyes déli körzetben missziót teljesítő Hollandia, amely mindazonáltal a napokban bejelentette, hogy 80 katonával növeli ottani különítményét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×