eur:
390.91
usd:
365.98
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

"Akinek nem tetszik a jelölt, távozhat Törökországból"

Kritikák össztűzét vonta magára Reccep Tayip Erdogan török miniszterelnök, amikor azt mondta: akinek nem tetszik jelöltje az államfői posztra, az adja fel az állampolgárságát és távozzon. Törökországban felkorbácsolt érzelmek által kísért parlamenti választásokat tartottak nemrég, az egyik téma az volt, hogy lehet-e elnök az iszlámistának tartott Abdullah Gül külügyminiszterből, akit a kormányfő ismét jelölt a posztra.

A júliusi választások előtt azt mondták, hogy a kampány Törökország lelkéért folyik, és úgy tűnik, a küzdelem a voksolás és a jelenlegi, iszlámista utódpártnak tartott kormányerő győzelme után is tart.

Abdullah Gül külügyminiszter elnökjelöltsége, pontosabban az a tény, hogy a politikus felesége fejkendőt visel, erősen megosztotta az országot, amelynek alkotmánya kimondja az állam és a vallás szétválasztását.

Gül korábbi jelölése volt az egyik oka annak, hogy Erdogan az előrehozott választások mellett döntött. A voksoláson megerősített miniszterelnök pedig most ismét külügyminiszterét szeretné az elnök székben látni, és határozottan visszavágott bírálóinak.

"Azok, akik azt mondják, hogy Gül nem lenne az ő elnökük, mondjanak le az állampolgárságukról. Ha valaki ennek az országnak a polgára, akkor az elnök az ő elnöke, a miniszterelnök pedig az ő miniszterelnöke" - mondta.

Erdoán kifakadása válasz volt arra a cikkre, amelyben a Hürriyet című lap újságírója azt fejtegette: Gül jelölésével "többé nem lehet világi államról beszélni, a politikai iszlám ismét tett egy lépést előre. Gül nem lesz az én elnököm".

A miniszterelnököt most bocsánatkérésre szólították fel, és a liberális sajtó önkényeskedő, antidemokratikus vezetőnek nevezte. A kormánypárti sajtó nem igyekezett csökkenteni a vita jelentőségét.

Gült a hétfői első elnökválasztási fordulóban már majdnem elsőre megválasztotta a török parlament, és közel egy hét múlva már szinte bizonyosan megkapja a szükséges egyszerű többséget. Így ő lesz majd az EU-tagjelölt Törökország következő államfője. A pozíciót eddig hagyományosan a világi elit képviselői töltötték be, az általuk bizalmatlansággal szemlélt Gül ugyanakkor ígéretet tett a világi alkotmány védelmére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×