eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tömegverekedések a délszláv UEFA-kupa találkozókon

Nem állta ki a próbát a délszláv testvériség: az UEFA-kupa keretében szerb, horvát, montenegrói és boszniai csapatok kerültek szembe egymással, és egy mérkőzés sem múlt el verekedés és rendőrségi beavatkozás nélkül.

A délszláv testvérháború emlékei még túl frissek, és a jelek szerint egyelőre szó sem lehet az úgynevezett adriai liga megalakításáról, amelyben az egykori Jugoszlávia legjobb labdarúgó csapatai szerepelnének. A Montenegróba utazott horvát szurkolók például a mérkőzés előtt egész nap verekedtek a helybeliekkel.

Nehezen hegednek tehát a délszláv testvérháború és Jugoszlávia széthullásának sebei, és úgy tűnik, hogy a háborút kirobbantó politikusok előbb kibékültek, mint a szurkolók.

A függetlenséget kivívó, nacionalizmuson nevelkedett fiatalok még ma is meg vannak győződve arról, hogy a legnagyobb ellenségek a horvátok, a szerbek, a bosnyákok, a montenegróiak, a macedónok és a szlovének.

Kegyetlen sorsolás


A sors, pontosabban a sorsolás úgy hozta, hogy az UEFA-kupa keretében éppen szerb, horvát, boszniai és montenegrói csapatok játszottak csütörtökön egymás ellen.

Horvátország egyik legjobb csapata, a Hajduk Split Montenegró fővárosába látogatott, hogy 40 fokban 1-1-et játsszon a podgoricai Buducsnoszttal.

Maga a mérkőzés sportszerűen zajlott le, a szurkolók azonban tettek arról, hogy ne legyen felhőtlen a találkozó: a Splitből érkező horvát szurkolók buszait és autóit már a határon való átkelés után a montenegrói szurkolók kövekkel dobálták meg, a tengerparti Budvában pedig verekedés tört ki a két klub drukkerei között.

A verekedések és provokációk egész nap tartottak, és a fővárosban, Podgoricában is folytatódtak.Boszniában sem volt béke

A belgrádi Partizan labdarúgói Boszniában, Mostarban, az ottani horvátok csapatával játszottak.

A Belgrádból érkezett mintegy ezer szerb szurkoló a rendbontást nem az utcán, hanem a stadionban kezdte. Szabályos háború dúlt a hazai horvátok, a rendőrök és a belgrádi szerb szurkolók között, kövekkel, üvegekkel, égő fáklyákkal dobálták egymást és a közéjük álló rendőrökre.

Az olasz játékvezető a 12. percben megszakította a mérkőzést mintegy negyed órára.

A rendőrség a legvérmesebb belgrádi drukkereket eltávolította a mostari stadionból, miközben a horvátok hazafias dalokat énekeltek, amire a belgrádiak "Szerbia! Szerbia!" felkiáltással válaszoltak.

A vendég Partizan Beograd egyébként 6-0-ra győzött, és ennek köszönhetően a szurkolók békésen távoztak Boszniából, mivel a rendőrség megakadályozta az utólagos hazai provokációkat.

Úgy tűnik, a délszláv háborúban eltemetett testvériség igen nehezen éled újra.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×