eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sütőben hűsölnek a tücskök a délszláv országokban

A nagy meleg miatt Szerbiában 11 és 16 óra között tilos a szabadban dolgozni, Macedóniában rendkívüli állapotot rendeltek el, mivel csütörtökön Skopjéban 43 fokot mértek, Montenegróban pedig napi 10 órás vízkorlátozás van. Belgrádban a három legmelegebb napon 90 tűzeset történt.

Ez az a meleg, amikor még a tücskök is a bekapcsolt sütőbe bújnak hűsölni - szokták emlegetni a tapasztalt nagyotmondók, de ezúttal valóban nem túloznak: a Vajdaságban pénteken 40-41 Celsius-fokra számítanak, míg Belgrádtól délre 42-43 fokig is felmelegedhet, pontosabban felforrósodhat a levegő.

A dél-szerbiai Nis városában már csütörtökön 42 fokot mértek, itt két erdőtűzzel is küzdenek a tűzoltók: a lángok mintegy 300 hektárnyi területen pusztítanak. Montenegró és Horvátország határán 50 ezer négyzetméteren ég az erdő és a cserjés.

Belgrádban a három legforróbb napon kilencven tűzeset történt: általában a transzformátorállomások robbantak fel a túlterhelés és a nagy meleg miatt.

Nem kellett futni, hogy megizzadjanak

Csütörtökön a délutáni órákban játszotta Belgrádban az UEFA-kupa egyik mérkőzését egy helyi és egy tiranai csapat: a bíró húszpercenként megszakította a meccset, hogy a játékosok felfrissíthessék magukat.

A Podgoricában, Montenegró fővárosában este fél 9-től játszott 40 fokos melegben a helybeli Buducsnoszt és a Hajduk Split. A mérkőzésen kimerültség miatt még a játékvezető is orvosi segélyt kért.Rendkívüli állapot, vízkorlátozás

A macedón kormány rendkívüli állapotot rendelt el, mivel csütörtökön Skopjéban, a fővárosban 43 fokot mértek, Montenegróban pedig napi tíz órás vízkorlátozást vezettek be, ami igen sok kellemetlenséget okoz a több mint 100 ezer turistának és nyaralónak.

Végre intézkedett a szerb kormány is, és az egyik szakszervezet kezdeményezésére rendeletet hozott, amely szerint amíg a kánikula tart, 11 és 16 óra között tilos lesz a szabad ég alatt dolgozni. Az útkarbantartók és a közművek dolgozói kora reggel és a késő esti órákban végzik munkájukat.

A horvát tengerparton kedvezőbb, sőt, ideális a helyzet: komolyabb erdőtüzek még nincsenek, a közlekedés zavartalan, és a szigetekkel is menetrendszerű a kapcsolat.

A levegő 35-38 fokos, a tengervíz hőmérséklete pedig szintén ideális: északon valamivel melegebb, és Rab, illetve Krk szigeténél 28, Splitnél 27, a napsugaras Hvar szigetének partjainál pedig 25 fok.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×